Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Посещение на доц. д-р Михаил Груев в Македония
14.04.2016

По покана за участие в среща на ръководителите на архивните институции от Югоизточна Европа и в честването на 65-годишнината на македонските архиви, в дните от 31 март до 2 април 2016 г. председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев бе на посещение в Скопие, Република Македония.

Срещата на ръководителите на архивните институции от Югоизточна Европа имаше за цел поставянето на основите на Асоциация на архивите от региона, в която взеха участие представителите на България, Македония, Словения, Хърватска, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания, а на ниво директори на външните отдели – Турция и Румъния. Отсъстваха Гърция и Сърбия.

Срещата завърши с подписването на обща декларация за намеренията на изброените архивни институции за създаването на професионална Асоциация на архивите от Югоизточна Европа, предвидено за края на 2016 г. след съгласуване на всички подробности и постигнат консенсус между участващите институции. Функцията на координатор беше поета от македонската страна, която най-вероятно ще бъде и първата председателстваща държава, при положение че бъде възприет принципът на едногодишно ротационно председателство на всички страни участнички.

В рамките на посещението доц. д-р Михаил Груев присъства и на отбелязването на 65-годишнината от създаването на македонските архиви. На организирания гала концерт в сградата на Народния театър в Скопие присъстваха президентът и премиерът на Македония, главата на Македонската православна църква, министри от кабинета, редица чуждестранни гости.


 


>>