Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Посещение на председателя на Държавна агенция „Архиви“ в Кралство Норвегия
15.04.2016

От 7 до 9 април 2016 г. председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев беше на посещение в Осло, Кралство Норвегия. Целта на посещението беше представяне в Норвежкия национален архив на проекта на ДА „Архиви“ „Експресионизмът – вечният танц на живота“, посветен на 150-годишнината от рождението на големия норвежки художник Едвард Мунк.

Проектът е по т.нар. Малка грантова схема на Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и е финансиран по Норвежката програма. Той предвиждаше рамкиране, почистване и дигитализация на намиращите се на съхранение в българските архиви произведения на български художници-експресионисти, организиране на изложба, в която да бъдат включени и нови автори, творящи в тази парадигма, както и организиране в шест областни града на пленери за деца, чиито най-добри рисунки също да бъдат включени в общата колекция. В проектното задание беше предвидено в края на проекта всичко това да бъде представено пред норвежката публика, където съществува силен пиетет към Едвард Мунк. Доколкото българският експресионизъм без съмнение се развива под силното влияние на Мунк и на неговите германски ученици, интересът към подобна проява е разбираем.

На откриването на изложбата в София през ноември 2015 г. присъства и ръководителката на Норвежкия национален архив Инга Болстад. В съответствие с предварителната програма доц. д-р Михаил Груев представи в Осло дигитален вариант на изложбата и на резултатите от проекта. Презентацията му предизвика интерес сред колеги от Норвежкия национален архив, изкуствоведи, историци и граждани. Тя беше посетена и от представители на контролния орган на Европейския финансов механизъм. Интерес към проекта беше деклариран и от представител на Музея на Мунк, за чиито архив беше предоставено дигитално копие. Така българската инициатива беше включена в колекцията от световни прояви, свързани с творчеството на големия норвежки художник.
>>