Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Изложба, посветена на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски (1821–1867)
09.04.2021

От 13 април 2021 г., в специалното изложбено пространство на Столична община на открито в Градската градина (пред Народния театър), ще бъде експонирана изложбата „Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини“, посветена на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски (1821–1867).

Тя е организирана от Държавна агенция „Архиви“ в партньорство с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и с финансовата подкрепа на Столична община.

Представените документи са подбрани от Централен държавен архив, държавните архиви в страната и Български исторически архив на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. В тях се представят животът и делото на Георги Раковски като революционер, поет, публицист, енциклопедист, филолог и идеолог на българското национално-освободително движение.

Посетителите на експозицията ще имат възможност да се запознаят с негови ръкописи, биографични бележки, публицистично наследство, кореспонденция, снимки, гравюри и други архивни документи. Заглавието на изложбата е цитат на самия Георги Раковски от неговото „Житие“ и е своеобразен ключ за разбиране на неговото богато идейно и творческо наследство. Акценти са любопитни случки от бележника на Раковски като войвода, плановете му за освобождение на Българите, редки фотографии и други.

Експозицията може да бъде видяна до 25 април 2021 г.
 

>>