Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg
caf_v1_02logo_site_1.jpg

Сигнали за корупция


Държавна агенция „Архиви“ отбеляза Международния ден за почитане жертвите на Холокоста
27.01.2021

На 27 януари 2021 г. от 10.30 ч. в Изложбена зала „Архиви“ под мотото „АЗ РАЗКАЗВАМ“, Държавна агенция „Архиви“ (ДАА), съвместно с посолството на Държавата Израел в София, отбелязаха Международния ден за почитане на жертвите на Холокоста.

В събитието участваха доц. д-р Михаил Груев, председател на агенцията, г-жа Иванка Гезенко, експерт в Централния държавен архив, г-жа Анета Минкова, представител на посолството, и писателите Марин Бодаков, Митко Кенаров, Надя Радулова и Яница Радева.

На този ден през 1945 г. войници от Съветската армия освобождават малцина оцелели в концентрационния лагер Аушвиц. През 2005 г. Генералната асамблея на ООН гласува резолюция, с която 27 януари е определен за Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. За ДА „Архиви“ втората точка на резолюцията е изключително значима – да се окуражават образователните програми по история, за да се предотвратяват бъдещи прояви на геноцид, да се поддържа паметта жива и да се опази от преиначаване или забрава.

През 2018 г. ДА „Архиви“ реализира изложбата „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“. Това е поредната 6-та документална изложба, посветена на тази тема, но е първата в която разказът е за 20-те българи, удостоени от Мемориала на жертвите на Холокоста и героизма „Яд Вашем” със званието Праведник на народите на света. За първи път с тази изложба, ДАА представи историите на тези български праведници и приноса им за спасяването на евреите в България. По-известните сред удостоените със званието са личности като Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски, но има и напълно непознати имена. Това са неизвестни хора, които са рискували живота си в размирните военни години, за да помогнат и спасят евреи. По тази причина акцент на експозицията са събития и личности, които българското общество не познава – на обикновените българи, помогнали на преследваните си събратя и получили признанието на Мемориала „Яд Вашем“. Целта на изложбата беше да се изтъкнат и малките на пръв поглед усилия, които тези хора са направили, но с които са преодолели трудностите и собственото си удобство в онези времена, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход.

Водени от почитта към праведниците, участниците в срещата „АЗ РАЗКАЗВАМ“ обмениха мнения как съвременниците ще могат да се запознаят с човеколюбивото дело на своите предшественици, дело, което заслужава да бъде помнено и разказвано.
 

>>