Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Празникът на българските архиви в Силистра
11.10.2019

По повод 10 октомври –  празник на архивите в България, в Държавен архив – Силистра се проведе Ден на отворените врати. Експонирана бе и изложба с документи, дарени на архива през 2019 г. С откриването на изложбата бе изразена почит и искрена признателност към всички дарители, предоставили безвъзмездно скъпи за тях материали от лични, семейни или родови архиви. В знак на уважение и благодарност на дарителите бяха връчени грамоти.

Посетителите и гостите се запознаха с материалите от личния фонд на д-р Станка Георгиева – преподавател, краевед и изследовател на историята на Силистренския край и Добруджа. Със своите проучвания и разработки Станка Георгиева е редовен участник в научни сесии, конференции и симпозиуми, свързани с историята на Добруджанския край. Автор е на много книги, статии, рецензии, отзиви и научни публикации.

Друго значимо дарение през 2019 г. е от г-жа Димитрина Христова, която предостави лични документи на Пирин Бояджиев – почетен гражданин на Силистра, дългогодишен учител, филолог, краевед и публицист.
В изложбата са експонирани и лични документи на Петър Шопов, които бяха предадени в архива от неговия син – Григор Шопов. Петър Шопов е един от основателите на Трудово-производителна кооперация „Дунав“ – Силистра.

Не на последно място е и дарението на г-жа Стела Георгиева – дългогодишен учител. Дарените от нея документи са свързани с историята и дейността на Начално народно училище „Стефан Караджа“ – с. Поляна. След закриването на училището през 1970 г. тя е съхранила Летописна книга за периода 1940–1963 г. и албум със снимки от живота и дейността на учебното заведение през 1961–1964 г.

 
   

>>