Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Ценно дарение в Държавен архив – Варна
22.03.2021

В края на миналата седмица в Държавен архив – Варна постъпиха за постоянно съхранение документи на вицеадмирал Илия Попов. Документите са дарени безвъзмездно от сина му Иван Попов и са регистрирани като частично постъпление. Постъплението съдържа: лични документи на Илия Попов:  дипломи и сертификати за завършено образование и квалификации; поздравителни адреси и грамоти от обществени институции по различни поводи; снимки; пощенски марки. За значимостта на дарените документи свидетелства богатата професионална биография на фондообразувателя.
Илия Попов е роден на 27 ноем. 1936 г. в Ловеч. Учи в родния си град, след което постъпва във Военноморското училище във Варна. Завършва като първенец на випуск с офицерско звание лейтенант (1958 г.). Завършва курс за командири на ескадрени миноносци (1965 г.), след това Военноморската академия в Ленинград със златен медал (1970 г.) и Военната академия „Георги Раковски“ (1973 г.).
Служи във Военноморските сили на бойни кораби, като началник-щаб на дивизион, старши помощник-началник на Оперативния отдел на щаба на Военноморския флот (ВМФ), началник отдел „Оперативно-бойна подготовка на ВМФ“, секретар на Военния съвет, началник на Оперативния отдел на щаба на ВМФ. Участва във всички тренировки и учения на ВМФ. От 1988 г. е заместник-началник на щаба на ВМФ, а от 1990 г. е началник-щаб на ВМС. Заместник-началник по ВМС на Генералния щаб на Българската армия (от 1994 г.). На 3 май 1996 г. е удостоен със звание вицеадмирал. На 19 авг. 1996 г. е освободен от длъжността заместник-началник на ГЩ на БА по Военноморските сили и поради достигане до пределна възраст от 60 г. е освободен от военна служба.
Член на Управителния съвет на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище и почетен председател на нейната Ловешка секция от 2002 г. Председател на Общинския съвет на СОСЗР във Варна.
Вицеадмирал Илия Попов почива на 17 май 2019 г. във Варна.

>>