Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Посещение на ученици в ДА – Варна
15.02.2021

На 12 февруари ученици от 11. клас на ЧСУ „Юрий Гагарин“ посетиха Държавен архив – Варна.

По инициатива на учителя по история Симеон Кулиш учениците Денис Назимов и Радим Баев се запознаха с историята и дейността на институцията. Пред тях бяха демонстрирани възможностите за търсене на информация, документи и снимки, съхранявани в държавните архиви, чрез Информационната система на държавните архиви (ИСДА) и тематичните сайтове на Агенцията.

Учениците разгледаха документи на Варненското археологическо дружество, фотографии на ген. Тодор Габарев, разбраха детайли около личността на Идеал Петров и вече са сред първите, видели скиците на „Парк-паметника на българо-съветската дружба“ на арх. Камен Горанов.

Дигиталната станция на архива и дейностите по дигитализация бяха другата основна тема, включена в посещението, а в лабораторията им бе демонстриран накратко процес по реставрация на увреден документ.

Накрая на посещението учениците бяха разведени из архивохранилищата. Срещата бе ползотворна и изключително информативна и е в изпълнение на една от основните стратегически цели на институцията – активно участие в образованието на младите хора.>>