Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Ново дарение в ДА – Ямбол
27.01.2021

На 26 януари 2020 г. Държавен архив – Ямбол получи ново дарение от документи на д-р Николай Недков, известен на мнозина в града. Той е роден на 09.08.1937 г. в Пловдив. Завършва средното си образование с отличие и през 1955 г. е приет в Медицинска академия – София. Там проличава афинитетът му към хирургията. След завършването през 1961 г. започва работа като ординатор в хирургичното отделение на Районна болница – Елхово, а от 1966 г. когато взема специалност по хирургия, преминава на работа в Окръжна болница – Ямбол. Тук той разработва и внедрява метод за перитонеална диализа при тежък гноен перитонит. С това се постига значително снижение на смъртността от заболяването, която преди това е достигала 80%. Под ръководството на големите хирурзи д-р Васил Ковачев (завеждащ отделението до 1975 г.) и д-р Иван Руменов (завеждащ отделението 1975–1981 г., бивш асистент на проф. Ал. Станишев) разширяват обема на онкохирургията.

През 1980 г. д-р Недков защитава докторска дисертация за лечението на перитонитите, а от 1981 до 1997 г. е ръководител на I хирургично отделение на ямболската болница. През 1993 г. се хабилитира като старши научен сътрудник, а от 1997 г. е доцент в катедрата по хирургия на ВМИ – Ст. Загора. От 2000 до 2010 г. доц. д-р Недков е началник последователно на Клиниката по обща и детска хирургия и Клиниката по хирургични болести на Университетска болница – Ст. Загора и преподава медицина в Медицинския факултет. След 2007 г. консултира и оперира в Специализираната хирургична клиника „Св. Йоан Рилски“ – Ямбол, като продължава да чете лекции на студентите. Вече 75-годишен, от 2012 г. д-р Недков работи в отделението по Съдова хирургия в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол. За него в пълна степен важи твърдението, че няма хирург пенсионер.

Има над 120 научни публикации в областта на плановата и спешната коремна и гръдна хирургия и хирургия на травмите. За периода 1961–2007 г. е извършил повече от 23 хил. операции. Само в елховската болница, за 5 години стаж, операциите му са 3000. На основата на богатата си практика и обширна специална литература, д-р Недков написва и издава няколко ръководства по хирургия.

Той е изявен спортист още от студентските си години, където е състезател в университетските отбори по ръгби, волейбол и плуване. Спортната му „кариера“ продължава в Елхово като футболист, по-късно лекоатлет в отбора на ямболската болница. Състезава се и във волейболния и плувния отбор.

Това, което най-точно описва човеколюбието и високия хуманизъм на д-р Недков, е кръводарителството! Той дарява кръв още от ученическите си години, а като хирург продължава да го прави, понякога дори и по време на операция! Десетина са известните случаи, когато прекъсвайки операцията, хирургът ляга на кушетката, за да източи медицинската сестра от него банка с кръв, след което продължава работата със скалпела. Така става двоен спасител на човешки животи. Надхвърлил многократно човешките предели за кръводаряване (близо 200 пъти дарявал кръв), дареното през годините количество надхвърля 50 л. Едва ли има подобен аналог в страната! През 1973 г. е награден със златен медал от ЦС на БЧК „Безвъзмезден кръводарител“, а през 1983 г. става „Почетен кръводарител на Република България“. Наред с това д-р Недков се имунизира доброволно срещу хеморагична треска, причинявана от ухапване от кърлеж, за да се използват антителата в кръвта му като основа за производство на кръвен серум.

Д-р Недков е депутат от СДС в 37-то Народно събрание.

За неуморната си и висококвалифицирана дейност д-р Недков получава множество награди и отличия, между които: „Почетен знак на Ямбол“ (1987), голямата награда за медици „Хипократ“ (1997), „Лекар на годината“ (2002), националното отличие от ЦС на БЧК „За заслуги в кръводаряването“ (2004), наградата на в. „Труд“ „Достоен българин“ (2005), „Почетна грамота за заслуги в кръводаряването“ (2007). Доц. Д-р Недков е първият носител на отличието „Д-р Стефан Черкезов“ през 2007 г. за непрекъснато и безкористно проявявани човеколюбие и лекарска всеотдайност. Заслугите на д-р Недков са уважени с поздравителни адреси от съгражданите му в Стара Загора (2007) и Областния управител на Ямбол (2012). Почетен гражданин на Ямбол от 2013 г. През 2017 г. БЧК за пръв път връчва почетни знаци за хуманизъм на хора, спасявали човешки живот, рискувайки своя: лекар, пожарникар, пътен полицай, планински и воден спасител. Първият лекар, удостоен с това отличие е д-р Николай Недков.

Държавен архив – Ямбол изказва благодарност към г-н Тоньо Дичев (близък приятел на д-р Недков) за проявената инициативност за предоставяне на документите. Оставаме отворени към всички потенциални дарители, за да съхраняваме за поколенията и показваме интересните личности в областта на културата, спорта, образованието, здравеопазването, социално-икономическия живот и др.
 

>>