fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Ученици посетиха Държавен архив - Бургас
26.02.2018

На 19 февруари 2018 г., в деня, в който отбелязваме 145-годишнината от обесването на Васил Левски, Държавен архив – Бургас бе посетен от ученици от 8 клас в Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в града с преподавателката си г-жа Светлана Проданова.

От началото на 2018 г. учениците работят по проект „Патриотична класна стая“, по идея на 10 клас в гимназията с класен ръководител г-жа Красимира Янева. Целта на проекта е да бъдат отбелязани три годишнини, които се честват през 2018 г. – 170 г. от рождението на Христо Ботев, 140 г. от Освобождението и 145 г. от обесването на Васил Левски.

При посещението си в архива учениците се запознаха с документи за Васил Левски, Христо Ботев и Освобождението на България и Бургас, съхранявани в ДА – Бургас. Сред тях са: оригинална снимка на Левски като участник във Втората българска легия в Белград 1867 г.; семейният албум със снимки на семейство Хашнови, сред които снимка на Величка Хашнова от Ловеч, укривала Левски, на Димитър Пъшков – член на Ловешкия революционен комитет, поп Лукан Лилов, Никола Обретенов и др; протоколна книга, покани и кореспонденция във връзка с честването на Освобождението в Бургас от 1881 г. и 1937 г.; плакати за освещаването на паметниците на българските революционери в Морската градина в Бургас през 1938 г., сред които тези на Ботев и Левски.>>