fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Документална изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка“
21.02.2018

На 20 февруари 2018 г. в сградата на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ – В. Търново беше открита документална изложба „80 години паметник на свободата на връх Шипка“, посветена на Националния празник 3 март. Тя е съвместен проект на Дирекция „Държавен военноисторически архив“ – В. Търново, Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ и Регионалната библиотека.

Изложбата откриха г-н Светлин Радев – директор на Дирекция „Държавен военноисторически архив“ – В. Търново, д-р Чавдар Ангелов – директор на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“, и народният представител доц. Милен Михов.

Експозицията представя в документи, снимки и издания историята по построяването на Паметника на свободата на връх Шипка. Отразява зараждането на идеята по време на Учредителното събрание, имената на архитектите и скулпторите, работили по паметника, полагането на основния камък, етапи от неговото изграждане, официалното откриване на мемориала, освещаването му и последвалите дейности по неговото реставриране и консервиране.

В изложбата са включени и документи, свързани с проведените военни маневри и участието на войскови части при полагането на основния камък на вр. Св. Никола през 1922 г. и освещаването на паметника през 1934 г., сред които е производството на 90 портупей-юнкери в първо офицерско звание. Интерес представляват и няколко документа, свързани с узаконяването на паметника като държавен имот.

Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков“ предостави ценни издания от фонда си, посветени на паметника „Шипка”.

Експозицията ще остане в централната сграда на Библиотеката до 9 март 2018 г.
>>