Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Национална научна конференция на тема „100 години от разорението на тракийските българи” и документална изложба „Не забравяй, но не отмъщавай”
17.10.2013

На 12 октомври 2013 г. в Кърджали, в хотелски комплекс „Арпезос”, се проведе Национална научна конференция на тема „100 години от разорението на тракийските българи”, посветена на годишнината от Балканските войни и в памет на съдбата на българите от Тракия. Героичните и трагични събития залягат дълбоко в националната памет и се превръщат в градиво за националната идентичност. Организатори са Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества – Кърджали, местното тракийско дружество „Димитър Маджаров” и Тракийския научен институт. Събитието е част от националната програма за честване на 100-годишнината от Балканските войни, чиито последици слагат отпечатък върху историческата съдба на българския народ и държава за цяло столетие напред. Приветствие към участниците в конференцията поднесе областният управител на Кърджали Бисер Николов. На форума присъства и председателят на Държавна агенция „Архиви” г-н Иван Комитски.

Конференцията бе съпътствана от документалната изложба „Не забравяй, но не отмъщавай”,  подготвена от Държавен архив – Кърджали със съдействието на Тракийското дружество „Димитър Маджаров” в Кърджали и Регионалния исторически музей. Петнадесетте табла на експозицията проследяват хронологично по-важните моменти от историческата съдба на тракийските българи в периода 1911–1944 г. Изложбата  бе представена от началника на Държавен архив – Кърджали Вълчо Златилов, който насочи вниманието върху по-интересните и новоразкрити документи и снимки.

В съботния ден стотици тракийци и техните наследници посетиха изложбата.
В работата на конференцията участваха видни изследователи на Тракийския въпрос  от водещи научни центрове, музеи и архиви в страната. С доклади, изготвени въз основа на архивни документи в програмата на конференцията се включиха и експерти от ДА – Кърджали: Вълчо Златилов –  „Настаняване и подпомагане  на тракийски бежанци в Ивайловградска околия  (1920 – 1930 г.)” , Иванка Ангелова – „Документи на БЗКБ - Ивайловград за разорението на българските села в Ивайловградска околия през 1913 г. и за демографското развитие на Ивайловград”, Гергана Димитрова – „Документите от архивния фонд  на Гюмюрджински окръжен съд – ценен извор за историята на българите от Западна Тракия”.

Документална изложба „Не забравяй, но не отмъщавай”
>>