Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба „ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА и отражението й върху населението в Източните Родопи и Западна Тракия”
02.12.2014

На 27 ноември 2014 г. в 17.00 часа в изложбената зала на Държавен архив – Кърджали беше открита документална изложба “Първата световна война и отражението й върху населението в Източните Родопи и Западна Тракия”. Тя е изготвена по повод 100-годишнината от избухването на Първата световна война и 95-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. Документите, включени в нея, са от фондовете на Централния държавен архив, Държавния военноисторически архив, Научния архив на БАН и на Държавен архив – Кърджали.
На официалното откриване на изложбата присъстваха  кметове и заместник-кметове от региона, ръководители на местни висши учебни заведения, представители на местната телевизия и преса, учители и ученици от област Кърджали и много граждани и гости, съпричастни към историята на България, Източните Родопи и Западна Тракия по време на Първата световна война и последвалото десетилетие. Изложбата беше открита от началника на ДА - Кърджали Вълчо Златилов.
В експозицията се проследяват моменти от Първата световна война, участието на България в нея, Източните Родопи и Западна Тракия по време на войната,  Солунското примирие и капитулацията на България и последвалото подписване на Ньойския договор. Специално внимание в изложбата е отделено на по-малко познати факти от  съпротивата на голяма част от населението на Западна Тракия и Източните Родопи срещу решението на Великите сили за предаване на Западна Тракия на Гърция, довела до създаването на българо-турско „Временно правителство на националната защита”. Показани са малко известни, уникални документи по темата, като: Декларацията за обявяване на автономията на Западна Тракия на българо-турското „Временно правителство на националната защита” от 25 май 1920 г., връчена на управителя на Западна Тракия ген. Шарпи на 26 май с.г. (ЦДА), позивите до българите и турците в Западна Тракия за включването им в състава на българо-турската Тракийска армия на „Временното правителство на националната защита”(ДВИА), телеграмите до бюрото по печата и БТА от Щаба на Тракийския революционен комитет на българо-турското „Временно правителство на националната защита”(НА – БАН), бюлетин №3 на българо-турското правителство, с данни за въоръжената борба на българите и турците от областта срещу гръцката окупационна армия (ДВИА), много писма, информации, донесения и телеграми от разузнавателните структури на българската армия и Министерство на войната за окомплектуването, битките и сраженията на българо-турските чети от състава на българо-турската Тракийска армия с частите на гръцката окупационна армия  и др.
В изложбата могат да се видят и последиците от Ньойския договор за Източните Родопи – бежанската вълна, разбойничеството, отнетия поминък на хората, продължилата съпротива срещу договора от страна на бежанските дружества, както и създаването на българо-турската Вътрешна тракийска революционна организация в България през 1922 г. 
     
     


>>