Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба „90 години от рождението на краеведа Георги Дачев“
12.02.2020

На 10 февруари 2020 г. в ДА – Кърджали беше открита изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на краеведа Георги Дачев – един от изследователите на Източните Родопи.

Експозицията включва документи от биографичен характер, фотодокументи, документи от творческата и обществена дейност на Г. Дачев. Представени са и документи отразяващи неговите проучвания, както и книгите „Малките тракийчета“ (сборник разкази) и „Окървавени селища“ – хроника за разорението на тракийските българи през 1913 г. Отразена е и работата му по темата за „Участието на българите от Източните Родопи в Отечествената война“ с издирени и съхранени спомени, сведения, биографични материали, кореспонденция, статии и богат снимков материал. Резултат от всички тези проучвания са издадените му книги: „От Родопите до Алпите“ – документален сборник-албум за бойния път на 10-а пехотна родопска дивизия, „Любов край Драва“ и „Българи сред пустата“ – документални сборници-албуми за българо-унгарската дружба по време на Отечествената война, „Фронтови пътища“ – документална книга за помощник-командирите и военните кореспонденти от 10-а пехотна родопска дивизия, „Деца от пустата“ – разкази, „Деца от границата“ – разкази за проявили се деца в охраната на границата.

Изложбата беше посетена от ученици от Х клас на СУ „Васил Левски“ – Крумовград. Особен интерес предизвикаха издирените и съхранени от Георги Дачев фотодокументи, отразяващи посрещането в Крумовград на военни части от 44-ти пехотен тунджански полк при завръщането им от фронта след края на Втората световна война.

Проявата е част от мероприятията, посветени на юбилея на Държавен архив – Кърджали.


 

>>