Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


В Ардино беше представен сборникът „Българи и турци въстават срещу Ньойския диктат (1919–1923 г.)“
01.11.2017

На 27 октомври 2017 г. Ардино отбеляза Деня на народните будители с книга за българо-турската дружба. В сградата на Историческия музей беше представен сборникът с документи и студия на началника на Държавен архив – Кърджали Вълчо Златилов „Българи и турци въстават срещу Ньойския диктат (1919–1923 г.)“. Домакин бе кметът на общината г-н Ресми Мурад. На представянето на изданието присъстваха председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев, преподавателят в Тракийския университет в Одрин д-р Мюмюн Исов, издателят Нейко Генчев, собственик на издателство „Фабер“ – Велико Търново и адв. Страшимир Дочков, бивш председател на Общинския съвет в Пловдив и потомък на участник в драматичните събития, описани в книгата.

Изданието стана факт благодарение на кмета Ресми Мурад, областния лидер на ДПС Изет Шабан и общественика Селяхидин Карабашев. По тяхна инициатива всички общини в областта дариха средства за отпечатването на книгата.

Сборникът бе представен от Вълчо Златилов, а оценка на стойността му дадоха рецензентите на изданието – доц. д-р Михаил Груев и д-р Мюмюн Исов. В последвалата дискусия изказвания направиха г-н Нейко Генчев, адв. Страшимир Дочков, присъстващи на представянето граждани на Ардино.

„Книгата е уникална, заставаме зад нея 100 процента“, подчерта издателят Нейко Генчев. „Обикновено историята на Балканите ни разделя, но тази книга доказва, че може и да ни обединява“, отбеляза адв. Дочков.

Кметът Ресми Мурад връчи почетни плакети на автора и гостите взели участие в представянето на изданието.>>