Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Международен ден на архивите` 2013
07.06.2013


 
  
Шести международен ден на архивите: важно събитие за нашата общност !
9 юни, Международният ден на архивите, ще постави тържествено начало на редица прояви, организирани от членовете на Международния съвет на архивите в целия свят. Изложби, конференции, посещения, дискусии и други прояви ще бъдат организирани, за да популяризират архивите и архивната професия.

Благодарение на Международния ден на архивите, можем:
  • Да накараме потребителите да осъзнаят значението на архивните документи, основа на техните права и идентичност;
  • Да накараме взимащите решения да осъзнаят предимствата на доброто архивиране за доброто управление и успешното развитие;
  • Да накараме потребителите (от публичния и частния сектор) да осъзнаят необходимостта от дългосрочно съхранение на документите и от облекчаване достъпа до тях;
  • Да популяризираме сред широката публика  уникалните, необикновените и редките документи, съхранявани в архивните институции;
  • Да подобрим обществената представа за архивите и популяризирането им в глобален мащаб.
Международен съвет на архивите
 
В съзвучие с посланията на МСА, архивната система в България посвети на 9 юни партньорската инициатива на Държавна агенция „Архиви“ и Министерство на образованието, младежта и науката „OpenEDU 2013 – Училище за живота“. В дните от 7 до 24 май 2013 г. в държавните архиви в страната бяха организирани и проведени открити уроци с ученици от основни и средни училища.
Експерти от 19 държавни архива в България (Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, София, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол) се превърнаха за един час в учители. Те успешно осъществиха целта на инициативата да изведе учебните предмети от класните стаи и да срещне любознателните ученици с професионалисти от сферата на архивите.
Прекрачвайки прага на архива, институцията-пазител на националната памет, и докосвайки се до част от националното документално богатство, подрастващите получиха истински урок по родолюбие. Повече от 650 възпитаници на българското училище в рамките на 27 открити урока научиха много за професията на архивиста и за това как се съхранява документалното богатство на страната ни. Убедиха се в значението на архивното съхранение за бъдещето на обществото и държавата и в силата на дарителството, усетиха „аромата“ на архивохранилище, докоснаха невидимия прах и разбраха, че не заради него е препоръчително документите да се разлистват с бели ръкавици, потънаха в магията на ценни стари документи, узнаха как се реставрират увредени документи и как се прави хартията, научиха за дигитализацията на документи, за популяризирането на архивите в интернет, за прилагането на модерните технологии в архивната работа и т.н.
Бяха проведени уроци по определени теми от българската история, богато илюстрирани с архивни документи и снимки: „Ктиторство и дарителство във Великотърновския край“ (Велико Търново); „Селището, в което живея” – за градоустройството и благоустрояването на Разград от Освобождението до 60-те години на ХХ век (Разград); „Документите – извори за историята на родния край“ (Ямбол); „Държавен архив – Варна и ролята му в опазване на историята“.(Варна); „Архивите – извор на родолюбие” (Плевен); „Учебната книжнина през Възраждането“ (Монтана); „100 години от отбраната на Видин през Междусъюзническата война” (Видин); историята на емблематичното за Ловеч предприятие – бившата Държавна самолетна фабрика (Ловеч); „24 май – ден на българската просвета и култура и ролята на учителя в историята на Враца след Освобождението“ (Враца); „Традиции в отпразнуване празника на Светите братя Кирил и Методий в Средните Родопи“ (Смолян).
Архивистите успяха да убедят „своите ученици“ в значението на институцията Архив за държавата и обществото и във важността на отговорното и добросъвестно опазване на документалното наследство.
 
В навечерието на 9 юни Държавна агенция „Архиви“ организира и пресконференция Дарителството като кауза. Документи на Васил Радославов намериха своя домна която специално внимание бе отделено на жеста на дарителството и значението му за българските архиви и за усилията им да съхранят националната памет. Председателят на Държавна агенция „Архиви“ връчи грамота и почетен знак на агенцията на дарители на архивите.
 
На 9 юни в цял свят архивисти обединяват усилия, за да покажат защо е толкова важно да се подпомагат архивите. Това е прекрасен повод да се открие и опознае по-добре нашата професия!
Като част от международната архивна общност, ние, българските архивисти, желаем успех на нашите колеги в изпълнение на общата ни благородна мисия!

 


>>