Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


60 години Държавен архив – Благоевград
30.10.2012

На 30 октомври 2012 г. се състоя честване по повод 60-годишнината от създаването на Държавен архив – Благоевград и 20 години от въвеждането на дисциплината „Архивистика“ в учебните програми на Югозападния университет „Неофит Рилски”. Официални гости бяха председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Мартин Иванов и ректорът на Югозападния университет проф. Иван Мирчев. Присъстваха представители на институции от Благоевград, студенти и граждани. Честването беше отразено с репортажи и интервюта от БТА, Канал 2 на БНТ, Радио „Благоевград“, Радио „Фокус“ и други регионални медии.
По повод на двата юбилея беше организирана фотодокументална изложба, представяща част от особено ценните документи, съхранявани в ДА – Благоевград, развитието на архивното дело в региона и обучението по архивистика.

В рамките на честването беше подписан договор за сътрудничество и съвместна дейност между ДА „Архиви“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“. С акта на публичното му подписване ръководителите на двете институции показаха, че оценяват положително извършеното досега в областта на учебно-практическата, научноизследователската и популяризаторската дейност и продължават съвместната си дейност през следващите години.
Беше проведена и кръгла маса на тема „Архивистиката в Благоевград – минало, настояще и бъдеще“, ръководена от доц. д-р Валентин Китанов – преподавател в ЮЗУ. Във встъпително слово доц. д-р Мартин Иванов говори за мисията на държавните архиви и предизвикателствата пред архивната система, като изтъкна днешните приоритети, насочени към подобряване на условията за съхранение на документите и към осигуряване на съвременен потребителски достъп чрез поетапна дигитализация на архивни документи и справочници. 
Форумът продължи с доклади на участниците. Петър Станев запозна присъстващите с развитието на архивното дело в Област Благоевград, а Любима Петрова представи особено ценните и уникални документи на ДА – Благоевград. Доц. д-р Марияна Пискова и гл.ас. д-р Нурие Муратова изнесоха съобщения за обучението по архивистика на студентите от университета. Доц. д-р Иван Петров сподели впечатленията си от организацията при използването на документи в Британския национален архив. Гл.ас. д-р Милена Ангелова запозна аудиторията с целите и задачите на движението „Народната памет разказва“, проведено през 80-те години на ХХ в. Д-р Надеж Рагару (Sciences Po, Paris, France) направи съобщение, подготвено по документи от архивния фонд на читалището в Горна Джумая (дн. Благоевград). Станислав Филипов, докторант, изясни проблеми, свързани с комплектуването, съхранението и достъпа до документите на държавна сигурност, а Ростислав Стоянов, студент в ЮЗУ, оповести факти за развитието на ученическия спорт в област Благоевград през периода 1970–1989 г.
На форума бяха представени и пилотни броеве от подготвения за издаване албум „Образи от миналото“. Съставен по повод 60-годишния юбилей на ДА – Благоевград, Албумът съдържа над 350 фотографии и документи, по-голямата част от които се публикуват за първи път. В осем тематични раздела са отразени моменти от историческото минало на региона от началото на ХІХ до края на ХХ век. (виж още)

>>