Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Фотодокументална изложба в „Нощ на изкуствата 2020“ в Стара Загора
30.09.2020

За 15-ти пореден път, без прекъсване, Държавният архив в Стара Загора участва в „Нощ на изкуствата“ – Стара Загора, провеждаща се през месец септември.

Архивът организира фотодокументална изложба „Маестрата на пулта“, посветена на Росица Баталова, по повод 90-годишнината от рождението ѝ. Експозицията представя богат документален и снимков материал, над 2130 бр. снимки, анотирани лично от Маестрата, заслужени награди, грамоти и отличия, дискове и магнетофонни записи,
грамофонни плочи и разнообразен нотен материал, авторските й мемоарни книги.

Личният фонд на Росица Баталова е заведен под № 1823, съдържа 610 а.е. и обхваща периода от 1893 до 2014 г. Това е най-големият и богат личен фонд в ДА – Стара Загора.

На открито, в дворното пространство на Архива, след 19.00 часа, беше прожектирана презентация, отразяваща моменти от над 6000 дирижирани от Росица Баталова постановки на четири континента в страните Италия, Франция, Русия, Испания, Германия, Австрия, Полша, Гърция, Турция, Кипър, Чехословакия, Малта, Куба, Алжир и Сирия.

Изложбата може да бъде разглеждана и на 5 октомври – Ден на Стара Загора, и на професионалния празник на архивиста – 10 октомври.>>