Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ в Стара Загора
29.03.2019

Под мотото „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ на 26 март 2019 г. във фоайето на Старозагорската опера беше открита изложбата, посветена на 140 години от приемането на Българската конституция.

Изложбата бе открита от областния управител на Стара Загора г-жа Гергана Микова и представена от началника на ДА – Стара Загора Г. Караславов. Сред официалните присъстващи бяха депутатът Георги Гьоков, зам. областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът Иванка Сотирова,омбудсманът Надежда Чакърова-Николова, проф. д-р по история Венета Гайдарджиева, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев и Снежана Маринова от Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Изложбата е организирана от Народното събрание на Република България със съдействието на Държавна агенция „Архиви“. Състои се от 40 табла, изготвени по документи на ЦДА и архивите в страната, в които е проследена подготовката на това знаменателно събитие, участието на първите български депутати в него, приносът на Русия в изграждане на основите на българския парламентаризъм. Следвайки хронологията, чрез документи, снимки и дневници от заседанията е проследена работата на Учредителното събрание. Значително място е отредено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект.

И днес Търновската конституция остава достоен образец на най-пълната изява на обществената мисъл и защита на принципите СВОБОДА, БРАТСТВО и РАВЕНСТВО. Затова и делото на следосвобожденските законодатели е историческо.

 


>>