Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба „За правда и човечност – Видински митрополит Неофит“
20.10.2018

На 20 октомври 2018 г. в сградата на Община Гълъбово бе открита изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на Видинския митрополит Неофит. Изложбата беше официално открита  от г-н Николай Тонев – кмет на Гълъбово, в присъствието на Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, зам.-кметовете на Гълъбово, г-жа Светлана Боянчева – председател на Общинския съвет, ръководителите на държавните архиви във Видин и Стара Загора, духовници, много граждани и наследници на рода Караабови.

Експозицията включва 15 табла с 53 документа и 61 фотографии, които проследяват основни събития от живота на дядо Неофит. Сред тях са: протоколите на Св. Синод по еврейските въпроси, писмата му до министър-председателя Богдан Филов за защита на евреите, възраженията му против преследванията и ограниченията, налагани на българските евреи и редица други. Старозагорският архив участва в изложбата с оригинална корреспонденция на митрополитите Павел и Климент с митополит Неофит. Сред тях е обемна преписка около опита за откриване на християнски институт в с. Християново, както и отчет на митрополит Климент за състоянието на Старозагорската епархия.

Изложбата „За правда и човечност – Видински митрополит Неофит“ е инициирана от Видинската Света Митрополия и организирана със съдействието на ДА – Видин, ЦДА, Община Гълъбово, Старозагорска Света Митрополия, Регионален исторически музей – Стара Загора, и ДА – Стара Загора.>>