fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Документална изложба „Българските чехи“
17.05.2017

На 16 май 2017 г. в зала „Архиви“ беше открита документалната изложба „Българските чехи“, съвместна проява на Българската телеграфна агенция и Държавна агенция „Архиви“. След представянето й в Прага през 2016 г., тя за пръв път се показва пред българската общественост.

На откриването председателят на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев поздрави присъстващите и даде думата на г-н Максим Минчев, генерален директор на БТА, който разказа за възникването на идеята за изложбата и за нейното осъществяване. С приветствено слово към организаторите и гостите се обърна Н.Пр. инж. Душан Щраух – посланик на Република Чехия в София. Спомени и впечатления за потомците на някои известни чешки фамилии разказаха кураторът на изложбата, известният фотограф Иво Хаджимишев, и г-жа Вяра Пипева, съпруга на Богдан Пипев Прошек – правнук на Георги (Иржи) Прошек. На откриването присъства и Н.Пр. Мариан Якубоци – посланик на Словашката република в София.Изложбата представя някои от най-известните чехи, записали със златни букви имената си в българската история. Тя е в знак на почит и признателност към „българските чехи“.

След Освобождението през 1878 г. младата българска държава изпитва нужда от подготвени и обучени специалисти. В България идват предприемчиви, активни и напредничави чешки специалисти в различни отрасли на производството – занаятчии, полиграфи, пивовари, строители. С България свързват съдбата си и видни чешки интелектуалци – високообразовани учители, инженери, архитекти, историци, художници, музиканти. Всички те, работили дълги години с упоритост и всеотдайност всеки в своята област, полагат основите на големите културни и стопански институти в модернизиращата се братска славянска държава. Те оставят богато наследство от научни изследвания и открития, картини и музикални произведения, които и до днес са част от високите образци на духовното ни наследство.

Експозицията представя оригинални архивни материали и репродукции на част от богатите архивни свидетелства за живота, дейността и забележителните дела на чешките майстори, съхранявани в Централния държавен архив, държавните архиви в София, Пловдив, Варна, Сливен, Шумен и Благоевград, Научния архив на Българската академия на науките, Националната художествена галерия и частни колекции.

Изложбата ще бъде отворена до 2 юни 2017 г. С нея ДА „Архиви“ ще участва в Европейската нощ на музеите и галериите – 20 май 2017 г.>>