fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


40 години Български културен институт „Дом Витгенщайн“ – Виена
04.05.2017

На 4 май 2017 г. в галерия „Средец“ на Министерството на културата беше открита документалната изложба „40 години Български културен институт „Дом Витгенщайн“ – Виена“, организирана от Министерство на културата на РБ, БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена и Държавна агенция „Архиви“.

На откриването присъства Н.Пр. Роланд Хаузер – посланик на Австрия в България.

За създаването и дейността на Българския културен институт във Виена и за значението му на средище на българската духовност и творчески талант и символ на българо-австрийското сътрудничество говориха проф. Боряна Христова – заместник-министър на културата, доц. Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“, проф. Румяна Конева – директор на БКИ „Дом Витгенщайн“, Галина Пиндикова – съставител и куратор на изложбата, и Христо Друмев – бивш директор на БКИ „Дом Витгенщайн“. 

Над 300 архивни материала – снимки и документи, съхранявани в Централния държавен архив, Архива на Министерството на външните работи на Република България, Архива на БКИ „Дом Витгенщайн“, както и в личните архиви на част от директорите на Дома и най-активните му сътрудници, проследяват живота и богатата и многостранна дейност на Дома.

Вече 40 години „Дом Витгенщайн“ непрестанно събира учени, художници, музиканти, актьори, писатели, студенти и т.н., за да представя и прославя богатото културно наследство на България сред австрийци и българи.

Експозицията може да бъде видяна в зала „Средец“ до 11 май 2017 г. От 24 май 2017 г. тя ще бъде показана и в БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена.>>