Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Държавна агенция „Архиви“ отбеляза деня на българските архивисти
10.10.2020

На 10 октомври 2020 г. Държавна агенция „Архиви“ отбеляза Деня на българските архивисти. Председателят на агенцията доц. д-р Михаил Груев поздрави архивната колегия с празника и връчи почетни грамоти на заслужили служители за дългогодишен всеотдаен труд и принос в развитието на държавните архиви. Мнозина от наградените благодариха за оказаната почит и пожелаха на своите колеги бъдещи успехи в работата, посветена на опазването и популяризирането на архивното богатство.

Изпълнителният директор на Института по публична администрация Павел Иванов изтъкна в словото си успехите в съвместната дейност на ДА „Архиви“ и ИПА и посочи усилията на архивната колегия за внедряването на модела CAF в агенцията. Колегите от екипа по самооценка за внедряване на модела получиха от г-н Иванов грамоти.

По повод празника доц. Груев откри изложбата „Проф. Иван Газдов – рицарят на черното и бялото“, която е посветена на видния български художник, определил за свой личен творчески почерк графикатурата. Проф. Газдов дари 280 произведения на ЦДА, като част от дарението е представено в експозицията, посветена на 75-годишнината на твореца. Авторският графичен стил на дарените картини е регистриран като естетическа марка за Европа през 1987 г. Служителите и гостите на архива разгледаха с интерес експонатите на изложбата.

Поради епидемичната обстановка в страната празникът бе отбелязан пред изложбена зала „Архиви“ на 9 октомври 2020 г.

За изложбата в медиите вж. тук
 
Поздравителен адрес на председателя на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев
към служителите архивисти по повод професионалния празник
 
Уважаеми колеги,

На утрешния ден се навършват 69 години от институционализирането и централизирането на българските архиви. В този ден ние по традиция отбелязваме и професионалния си празник. Бързият ход на времето неизбежно заличава подробности и детайли от онези първи стъпки, но въпреки това, този ден остава неизменно свързан както с миналото, така и с настоящето на архивно-информационния сектор в България. Между тези две условни точки във времето могат да се направят някои паралели, но най-вече може да се проследи еволюцията в разбирането на обществото за мисията на архивите и на архивистите. Едно от нещата, с които определено можем да се гордеем днес, е оттласкването от традиционната представа за институцията като място на хартия, прах и сумрак, обитавано от формени бюрократи с бели ръкавели. Тази представа за архивиста от XIX век беше до голяма степен наложена през руската класическа литература, беше оживяла чрез образите на редица гоголеви и чехови персонажи и се беше превърнала в устойчив стереотип. Ако се вгледаме в българската литературна класика, ще видим, че там образът на архивиста е по-нюансиран, но също така не е лишен от този тип стилизация. Става дума за един разказ, който всички ние сме изучавали в детството си – „Печена тиква“ на Елин Пелин. Ако си спомняте, главният герой – Душко Добродушков, беше именно „архивар при окръжното управление“. Това беше малък разказ за малкия човек, страдащ от своите комплекси и превърнал се в своеобразна тяхна жертва. Макар големият български писател да се усмихва благодушно-иронично над своя герой, той все пак оставя у него едно основно качество – добротата. Ако погледнем на всичко това като на метафора, ще видим в образа на архивиста преди всичко жаждата за повече човечност и хуманизъм. Действително днес съвременният архивист няма почти нищо общо с онзи стереотипен образ. Самите архиви също силно промениха облика си, отвориха се към обществото и в значителна степен се обновиха технологично. Въпреки това хората в тях останаха верни на същите ценности, които са неподвластни на времето.

В условията на коронавирусната епидемия, повече от всякога всички имаме нужда именно от тези качества, а също и от повече смелост. Ние, които сме във всекидневен контакт със свидетелствата на миналото, знаем много добре, че и в други исторически епохи предците са се изправяли лице в лице с епидемиите, борили са се с тях и в последна сметка са ги преодолявали. Нужна ни е повече вяра и решителност в този момент и с общи усилия ще успеем!

Уважаеми колеги,

Нашият празник представлява отличен повод да отправя към Вас моите най-сърдечни благодарности за достойното и всеотдайно изпълнение на професионалния Ви и служебен дълг и за успешното Ви справяне с многобройните предизвикателства пред общата ни мисия. Моля, приемете моите най-искрени пожелания към Вас и семействата Ви за много здраве, щастие и успех във всичко!

Честит празник!
Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“

София, 10 октомври 2020 г.

>>