Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Отличие за албума „Пловдив през обектива на първите фотографи“ в рамките на Националната награда „Христо Г. Данов“
30.09.2020

На 29 септември 2020 г., на скромно тържество в Къщата-музей "Христо Г. Данов" в гр. Пловдив беше връчена Национална награда „Христо Г. Данов“, 2020 г.

В категория „Автор в областта на хуманитаристиката“ на националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура, 2020 г., за албума „Пловдив през обектива на първите фотографи“ бяха номинирани и отличени с диплом Димитър Севов, Антоанета Лесенска, д-р Петко Георгиев и Григор Христев,  Държавна агенция „Архиви“ и Държавен архив – град Пловдив.

Победителите в конкурса за Националната награда „Христо Г. Данов” бяха определени от жури, в което участват представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгоиздаването и литературата. Престижната награда се връчва в следните категории: „Българско издателство“, „Автор на българска художествена литература“, „Преводач на художествена литература“, „Автор в областта на хуманитаристиката“, „Автор на издание за деца“, „Художник или дизайн и оформление на книга“, „Представяне на българската книга“ и „Библиотечно дело“.

Албумът „Пловдив през обектива на първите фотографи“ представя снимки на фотографи, работили в Пловдив в периода преди Освобождението до 20-те години на XX в. в свои собствени ателиета, запазени в хранилищата на Пловдивската народна библиотека и Държавен архив – Пловдив. Пълният списък на авторите включва Елиас Армин, Дмитрий Ермаков, Никола & Димитър Кавра, Георги Данчов – Зографина, Димитър Жилков, Димитър Карастоянов, Хенри Багдасарян, Христо Папухчиев, Вацлав Велебни, Атанас Бакларов, Стоян & Георги Кацарови, Андрей Андреев, Марин Цачев, Хенрих Хершкович, Хаим Щайнберг.

Част от фотосите по една или друга причина са останали неизвестни и дават възможност за преоткриване на събития, лица и места в града, запечатани визуално и съхранени единствено във фондовете на двете институции.

Двуезичното издание включва 172 фотографии и е изработено по най-високите стандарти на полиграфското изпълнение, релевантни на уникалността на представяните обектите от двете колекции.
Консултант на изданието е известният български фотограф Иво Хаджимишев.

Автор на графичния проект е Еница Коева, а дигиталното заснемане е дело на Иван Крачанов.

Авторският екип на албумаМомент от връчването на наградата
 
 

>>