Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


ЦДА се класира пети по достъпност на държавните архиви от страните от бившия Съветски съюз и Източния блок
03.07.2020

Централният държавен архив (ЦДА) бе класиран на престижното пето място в класация на достъпността на държавните архиви в държавите от бившия Съветски съюз и Източния блок. Класацията е организирана по проект, финансиран от Фондация „Отворено общество“, Будапеща, и се осъществява от Института за развитието на достъпа до информация (ИРДИ), със седалище в Грузия.

В класирането участват 36 архивни институции от 18 страни от бившия Съветски съюз и Източния блок – Армения, Азербайджан, Беларус, България, Чешката Република, Унгария, Казахстан, Киргизстан, Литва, Латвия, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан и Грузия. С оценка от 83.70% ЦДА се нарежда на пето място, а на първите четири места са класирани съответно: Литовският държавен архив (90.38%), Централен архив за съвременни документи на Полша (88.69%), Държавен архив на службите за сигурност на Украйна (85.81%), и Национален архив на Румъния (83.73%).

Оценяването на архивите се извършва от партньори-изследователи на база оценяване в пет категории: архивни закони, други закони, архивно обслужване, уеб-сайт, и читалня. За ЦДА най-високо в тези категории са оценени архивните закони – с оценка 90.97%, а най-ниско – със 78.25% е оценена читалнята на архива.

Повече информация за класацията (на английски и руски език), може да бъде получена на официалния уебсайт на проекта: http://open-archives.org/en/rating

 

>>