YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Изложба „Дипломация и доблест“
20.09.2018

На 20 септември 2018 г. в централното фоайе на Националния исторически музей беше открита изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнината от провъзгласяването на Независимостта на България. Съорганизатори са Държавна агенция „Архиви“ и Националният исторически музей със съдействието на Националната галерия.

Изложбата бе открита от г-н Румен Борисов, зам.-председател на ДА „Архиви“, г-жа Валентина Задгорска, ръководител на отдел „История“ в НИМ и куратор на изложбата, и проф. д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ.

В експозицията са включени оригинали на документи от фондовете на Централния държавен архив и ДА – София.

Акцент в изложбата е Манифестът, с който на 22 септември 1908 г. княз Фердинанд І провъзгласява България за независимо царство. Художествено изработеният манифест е създаден по-късно, през 1909–1910 г., от известния художник и декоратор Харалампи Тачев, след обучение в Италия за изработване на подобен род емблематични документи.

Други знакови документи в експозицията са Българо-турският протокол за признаване на Независимостта на България от Османската империя, подписан в Цариград на 6 април 1909 г.; Договорът и Конвенцията за предоставяне на заем от Русия на България за откупуване на железопътните линии на българска територия от Компанията на Източните железници и уреждане на паричните задължения на България към Османската империя; и Договорът между България и Компанията на Източните железници от 13/26 апр. 1909 г.

В изложбата са включени шифровани телеграми от българското правителство до дипломатическите ни представители в чужбина, поздравителни телеграми на европейски короновани особи, Указът на цар Фердинанд І за повишаване ранга на българските дипломатически агентства в легации и на дипломатическите агенти в пълномощни министри и извънредни пратеници от 21 май 1909 г. и др. Показани са портрети на цар Фердинанд І, Александър Малинов, на министри от кабинета на Демократическата партия, фотографии от официалното честване на първата годишнина от обявяването на Независимостта и др.

Сребърната конституция на Българското царство от 1911 г., наречена така заради сребърния й обков, е поанта в експозицията. Тя е приета от V-то ВНС, което изменя Търновската конституция в частта за формата на управление от княжество на царство и дава право на монарха и правителството да сключват тайни договори без съгласието на Народното събрание.

За празничната атмосфера на събитието допринесоха музикантите от Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част, които изпълниха военни маршове.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 октомври 2018 г. (виж още)>>