Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


НОВИНИ


 


Участие на председателя на Държавна агенция „Архиви“ в редовната среща на Групата на европейските архивисти
13.06.2016

От 5 до 7 юни 2016 г. председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев взе участие в редовната шестмесечна среща на Групата на европейските архивисти (ГЕА), проведена в Хага, Кралство Нидерландия. Смисълът на този тип срещи е в установяването и поддържането на лични контакти между ръководителите на националните архивни ведомства и на представители на техните международни отдели от страните от Европейския съюз, както и координацията между тях за участие в общи проекти.

На срещата присъстваха и представители на Европейската комисия, ангажирани ресорно с работата на европейските архиви. Работната среща беше проведена в централата на Нидерландския държавен архив. Под различни модерни методи на екипната работа – работа по групи, размяна на роли и пр., бяха очертани основните и общи проблеми пред архивните системи в Европа – дигитализацията, електронното архивиране, създаването на обществена информираност за работата на архивите, защитата на личните данни и т.н. Набелязани бяха и някои съвместни стъпки, които да бъдат предприети чрез ГЕА, за частичното решаване на тези проблеми.

Участието е важно и полезно за Държавна агенция „Архиви“ с оглед наближаващото българско председателство на ЕС. В неговите рамки предстои ДАА също да бъде домакин на срещата на Групата на европейските архивисти през м. ноември 2018 г.


Посещение на доц. д-р Михаил Груев в Рим по повод 24 май – Денят на славянската писменост
02.06.2016

В дните 16 – 17 май 2016 г. председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев беше на посещение в Рим като част от официалната българска делегация, водена от президента на Република България Росен Плевнелиев, за среща с папа Франциск по повод 24 май – Денят на славянската писменост.
 
В състава на делегацията бяха секретарите на президента в съответните ресори, народни представители, ръководителите на националните културни институции. Поканата за участие в делегацията е своеобразна оценка за значимостта на Държавна агенция „Архиви“ за българската култура.


Посещение на председателя на Държавна агенция „Архиви“ в Кралство Норвегия
25.04.2016
 

От 7 до 9 април 2016 г. председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев беше на посещение в Осло, Кралство Норвегия. Целта на посещението беше представяне в Норвежкия национален архив на проекта на ДА „Архиви“ „Експресионизмът – вечният танц на живота“, посветен на 150-годишнината от рождението на големия норвежки художник Едвард Мунк.

Проектът е по т.нар. Малка грантова схема на Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и е финансиран по Норвежката програма. Той предвиждаше рамкиране, почистване и дигитализация на намиращите се на съхранение в българските архиви произведения на български художници-експресионисти, организиране на изложба, в която да бъдат включени и нови автори, творящи в тази парадигма, както и организиране в шест областни града на пленери за деца, чиито най-добри рисунки също да бъдат включени в общата колекция. В проектното задание беше предвидено в края на проекта всичко това да бъде представено пред норвежката публика, където съществува силен пиетет към Едвард Мунк. Доколкото българският експресионизъм без съмнение се развива под силното влияние на Мунк и на неговите германски ученици, интересът към подобна проява е разбираем.

На откриването на изложбата в София през ноември 2015 г. присъства и ръководителката на Норвежкия национален архив Инга Болстад. В съответствие с предварителната програма доц. д-р Михаил Груев представи в Осло дигитален вариант на изложбата и на резултатите от проекта. Презентацията му предизвика интерес сред колеги от Норвежкия национален архив, изкуствоведи, историци и граждани. Тя беше посетена и от представители на контролния орган на Европейския финансов механизъм. Интерес към проекта беше деклариран и от представител на Музея на Мунк, за чиито архив беше предоставено дигитално копие. Така българската инициатива беше включена в колекцията от световни прояви, свързани с творчеството на големия норвежки художник.


Посещение на доц. д-р Михаил Груев в Македония
14.04.2016
 

По покана за участие в среща на ръководителите на архивните институции от Югоизточна Европа и в честването на 65-годишнината на македонските архиви, в дните от 31 март до 2 април 2016 г. председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев бе на посещение в Скопие, Република Македония.

Срещата на ръководителите на архивните институции от Югоизточна Европа имаше за цел поставянето на основите на Асоциация на архивите от региона, в която взеха участие представителите на България, Македония, Словения, Хърватска, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания, а на ниво директори на външните отдели – Турция и Румъния. Отсъстваха Гърция и Сърбия.

Срещата завърши с подписването на обща декларация за намеренията на изброените архивни институции за създаването на професионална Асоциация на архивите от Югоизточна Европа, предвидено за края на 2016 г. след съгласуване на всички подробности и постигнат консенсус между участващите институции. Функцията на координатор беше поета от македонската страна, която най-вероятно ще бъде и първата председателстваща държава, при положение че бъде възприет принципът на едногодишно ротационно председателство на всички страни участнички.

В рамките на посещението доц. д-р Михаил Груев присъства и на отбелязването на 65-годишнината от създаването на македонските архиви. На организирания гала концерт в сградата на Народния театър в Скопие присъстваха президентът и премиерът на Македония, главата на Македонската православна църква, министри от кабинета, редица чуждестранни гости.Втора годишна среща на ръководителите на архивните институции от славянските страни, март 2016, Дубровник
24.03.2016
 
През март 2016 г. председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев взе участие във Втората годишна среща на ръководителите на архивните институции от славянските страни, проведена в Дубровник, Република Хърватска.

Срещата имаше преди всичко координиращ характер по отношение на съвместен проект, изпълняван под шапката на Форума на славянските култури, свързан със създаването и поддържането на международен сайт, посветен на Първата световна война. Инициативата е подкрепена и от Международния център за архивни проучвания (ИКАРУС), в който Държавна агенция „Архиви“ също членува. Форумът беше придружен и от научна конференция, в която участваха преди всичко домакините от Хърватския държавен архив, посветена на популяризацията на архивни масиви и документи, свързани с Голямата война. Постигнато беше съгласие, в рамките на общия интернет портал на Форума на славянските култури всяка архивна институция да предостави ключови свои документи и снимки, както и линкове към собствени дигитализирани архивни масиви, свързани с темата. Стандартизирането при публикуването на тези документи беше поето от Словенския държавен архив.

В рамките на срещата домакините организираха и посещение в Историческия архив – Дубровник, където се съхраняват не много голям брой, но изключително ценни документи, свързани с българската история. Във връзка с предстоящо посещение на научен екип от Софийския университет  „Св. Климент Охридски”, целящ заснемането и описанието на всички тези документи, копия от които да бъдат предоставени и на ДА „Архиви“, срещата с колегите имаше не само познавателно значение, но и конкретна практическа полза.


16-та редовна среща на Международния център за архивни проучвания (ИКАРУС)

На 23-25 ноември 2015 г. в Санкт Пьолтен, Австрия, беше проведена 16-та редовна среща на Международния център за архивни проучвания (ИКАРУС). Един от акцентите в срещата беше опазването на световното културно наследство и по-конкретно опазване на документи и архивни колекции в държавите, пострадали от военните действия на Ислямска държава. На участниците в срещата беше представена подробна информация за унищожените от Ислямска държава археологически паметници и документали масиви на територията на днешна Сирия. В усилията по опазването на международното културно наследство са включени представители на водещи университети, както и съдейтствието на представители на католическата църква от Европа и на територията на Сирия.

В останалите тематични панели от двудневната среща бяха представени на методология и изследователски практики за обработката на средновековни документи, разработени в рамките на действащия проект Co:op, дигитализацията на нормативни актове, използването на интернет за съхранение и опазване на архивното документално наследство и др.


Делегация на Държавна агенция „Архиви“ беше на официално посещение в Цетине, Черна гора
23.11.2015

От 18 до 20 ноември 2015 г. делегация на Държавна агенция „Архиви“, водена от председателя доц. д-р Михаил Груев, беше на официално посещение в Цетине, Черна гора. На 19 ноември 2015 г. в сградата на Държавния архив на Черна гора се проведе работна среща с г-н Стеван Радунович – директор, г-жа Миряна Каписода и г-жа Ядранка Селханович – заместник-директори, и г-н Сърджан Пейович – началник на Отдела за научно-информационна дейност. (виж още)


В Люксембург се проведе редовната среща на ГЕА и ЕБНА
16.10.2015 

На 11 – 13 октомври, 2015 в Люксембург представители на ДАА взеха участие в съвместната конференция на Групата на европейските архиви и Европейския борд нанационалните архивисти. Акцент в обсъжданията на срещата беше манифестът от Лондон, проектите за архивите, финансирани от Европейската комисия – АПЕКС и Е-АРК, както и Меморандума до комисар Гюнтер Йотингер. В последния е представена позицията на европейските архивни институции, чиято дейност не бива да бъде засегната от прилагането на Регламента за защита на личните данни, извличането на финансови ползи за архивите от прилагането на Директивата за повторна употреба на информация, хармонизирането на европейското законодателство, което ще анулира отделни ограничения на ниво национално законодателство, масова дигитализация на съхраняваните в архивите документи и предоставянето на публичен достъп до тях, правото на обмен на информация между архивните институции и библиотеки и пр. 

 
Годишна конференция на Mеждународния съвет на архивите в Рейкявик, Исландия
05.102015

В периода 27-29 септември 2015 г. в Рейкявик, Исландия, представители на ДАА взеха участие в третата Годишна конференция на Mеждународния съвет на архивите под заглавието: „Архиви, свидетелства, сигурност и граждански права: гаранция за достоверност на информацията“. Водещи презентации бяха д-р Кари Стефансон, Гисли Гудьонсон, Джон Хоукинг и др., а  конференцията имаше за цел да установи как работата на архивистите и служителите, ангажирани с управлението на документи, допринасят за сигурността на информацията и защитата и подкрепата на гражданските права. Основните тематични панели бяха свързани със сигурността на информацията, информацията в интернет и гражданските права, открити данни, съхранение на дигитални документи и повторна употреба на информацията.
В рамките на третата Годишна конференция беше проведено и Общото събрание, в заседанието заедно с останалите национални архивисти, взе участие и председателят на ДАА доц. Михаил Груев. На събранието, след представянето на отчетите на президента на МСА Дейвид Фрикър, бяха ратифицирани и новите вътрешни правила на Общото събрание и одобрен размерът на членските вноски на архивните институции за 2016 г.


В Рига се проведе редовната среща на ГЕА и ЕБНА
06.2015 

На 19 и 21 юни 2015 г. бе проведена редовната съвместната среща на Групата на европейските архиви (ГЕА) и Европейския борд на националните архивисти (ЕБНА), в която взе участие и представител на ДАА. Темите, които събраха за 19-ти път националните архивисти на държавите членки на Европейския съюз, бяха дигитализацията на документи и прилагането на архивни стандарти; електронно управление на документи и сътрудничество на архивните институции с националните правителства, дългосрочното съхраняване на дигитални и дигитализирани документи;  политика на финансиране на архивните институции в държавите членки на Европейския съюз. Представителите на националните архивни институции получиха подкрепата на еврокомисар Гюнтер Йотингер, а националните архивисти се съгласиха да изготвят меморандум до кабинета на г-н Йотингер, който да очертае водещото значение на архивите в дигиталната програма на Европа. 


ДАА участва в заседание на АПЕКС 
06.2015 

На 18 юни в Рига, Латвия, бе проведено заседание на членовете на Управителния съвет, ръководителите на всички работни групи и представители на работна група 1 по проект АПЕКС. На заседанията на Управителния съвет на АПЕКС, в което взе участие и представител на ДАА, беше обсъдено бъдещето на портала на европейските архиви и финансирането на създадената фондация - АПЕФ, членовете на която ще бъдат ангажирани с функционирането на портала, обогатяването на информацията в него и привличането на нови европейски архиви и след края на проекта през есента (м. септември) на 2015 г. Страните по проекта АПЕКС подписаха споразумение за прехвърлянето на авторските права и резултатите от проекта АПЕКС към фондацията на портала на европейските архиви АПЕФ. 


Международната конференция „Документите за Първата световна война в навечерието на 100 годишнината от войната“ в Истанбул
03.2015 

През месец март (18–22) 2015 г. в Истанбул бе проведена международната конференция „Документите за Първата световна война в навечерието на 100 годишнината от войната“, в която заедно с 72 страни, взеха участие и представители на ДАА. Конференцията се проведе в конгресния център на Османския архив и беше открита от председателя на Международния съвет на архивите (МСА) Дейвид Фрикър, генрелания директор на Държавния архив на Турция доц. д-р Угур Юнал и президента на РТурция Реджеп Таип Ердгоан. В документалната изложба, съставена от архивни документи и снимки на различни архиви по света, участваха 43 страни, сред които и ДАА. В различните тематични панели бяха представени документалните колекции на различните архиви за първата световна война и дигитализационни проекти на архивните колекции за събитието. В първия ден от конференцията беше представен и докладът на представителя на ДАА, посветен на документалния масив и снимковата колекция за първата световна война, съхранявани в ДАА. Докладът включваше и представянето на архивната платформа „Архивите говорят“ и проекта на ДАА за създаването на тематичен сайт, посветен на първата световна война, който ще бъде част от архивната платформа.


15-та редовна среща на Международния център за архивни проучвания ИКАРУС
04.05.2015

На 27 – 29 април 2015 г. в Бржевновския манастир в Прага, Чехия, бе проведена 15-та редовна среща на Международния център за архивни проучвания ИКАРУС. В срещата под надслов „Сътрудничество между архивите в дигиталния век“ участва и представител на Държавна агенция „Архиви“ заедно с близо 150 представители на архивната общност от Европа, Канада и САЩ. Акценти в отделните тематични панели на заседанията бяха сътрудничеството на архивните институции с представители на IT компании в областта на дигитализацията, публикуването в интернет на писменото културно наследство, разпространение на информация, потребители и публичност на архивите. На 15-та среща на ИКАРУС Държавна агенция „Архиви“ участва и в първият брой на списанието на организацията – INSIGHTS със статията „Онлайн достъпът до българските архиви“.
Седма сесия на Смесената междуправителствена комисия „България – Баден-Вюртемберг“
30.01.2015 
 
На 26 и 27 януари 2015 г. в гр. Офенбург, Федерална република Германия беше проведена Седмата сесия на Смесената междуправителствена комисия „България – Баден-Вюртемберг“. На официалното й откриване приветствия поднесоха г-н Франк Шерер, окръжен управител на окръг Ортенау и г-н Петер Фридрих, министър за Бундесрата, Европа и по международните въпроси, а в отговор беше приветствието на г-н Румен Александров, заместник-министър на външните работи на Република България.
 
Акцент в словата бяха много добрите двустранни отношения и възможностите за развитие на стратегическите цели, на основните политики и произтичащите от тях дейности по актуални теми от международен и двустранен характер и, по-специално, в областта на съвместни инициативи в рамките на Дунавското сътрудничество и Дунавската стратегия. Заместник-министър Румен Александров изтъкна стратегическото значение за българската страна на сътрудничеството с Федерална република Германия и, в частност, ползотворния диалог и партньорството с Федерална провинция Баден-Вюртемберг. Изборът на Представителството на Федерална провинция Баден-Вюртемберг в Брюксел за контактно звено по Дунавската стратегия беше отчетено от българския съпредседател като възможност за разширяване и развитие на сътрудничеството.
 
След представянето на двете делегации, по работни групи бяха отчетени постигнатите резултати по темите и проектите, договорени по време на Шестата сесия, проведена на 15 и 16 ноември 2012 г. в София.
 
Представителят на Държавна агенция „Архиви“ Илияна Паскова – главен директор на Главна дирекция „Архивна политика“, участва в заседанията на Работна група 4 – „Образование, немски език, наука и култура“.
 
Основните теми по време на преговорите бяха свързани с проучване на възможностите за надграждане и разширяване на специализираните знания и умения на служителите на държавните архиви на Република България и Федерална провинция Баден-Вюртемберг чрез обмен на експерти архивисти и на добри практики; популяризация на документалното наследство чрез организиране на документални изложби, иницииране и подготовка на съвместни проекти и инициативи; обмен на опит и добри практики, свързани с електронното управление, по-специално по проблемите електронен архив и електронно архивиране на документи.
 
Относно обмена на експерти архивисти беше договорено продължаване на четириседмичната практика в държавните архиви на Федерална провинция Баден-Вюртемберг за експерти от българските държавни архиви със стипендия от Федерална провинция Баден-Вюртемберг. Ангажимент на българската страна е заплащането на пътните разходи и на здравната застраховка на командирования служител. Без финансов ангажимент, Държавна агенция „Архиви“ следва да приема реципрочно като практиканти експерти от държавните архиви на Федералната провинция Баден-Вюртемберг.
 
Популяризацията на документалното наследство на Република България и Федерална провинция Баден-Вюртемберг, съхранявано в държавните им архиви, следва да бъде извършена чрез организиране на съвместни документални изложби, иницииране и подготовка на съвместни проекти и инициативи. Постигната бе принципна договореност между двете страни за организиране на съвместни документални изложби и по предложение на българската страна за съвместно участие и партньорство в областта на Дунавското сътрудничество и Дунавската стратегия – конкретно по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2015–2020 и по Програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. В оперативен план на база на постигнатото съгласие държавните архиви следва да обсъдят конкретните теми, проектите и инициативите, както и ангажименти по тях.
 
По време на Сесията бяха приети и други културни инициативи, предоставящи възможност за популяризиране на българското архивно документално наследство, като например: подготовка и експониране през юни 2015 г. в Държавен архив – Видин на документална изложба с оригинални документи за отношението на региона с Германия, контактите с побратимения окръг Ортенау във Федерална провинция Баден-Вюртемберг и дунавското сътрудничество.
 
Традиционно, съобразно своите компетенции и възможности, Държавна агенция „Архиви“ подпомага инициативите на Югоизточноевропейско-българския културен институт в гр. Елванген, който се ръководи от Българския културен институт в Берлин.
 
Във връзка с внедряването на е-управление в България и актуалността на темата в Германия, по предложение на г-жа Паскова беше постигната договореност за обмен на опит и добри практики по въпросите електронен архив и електронно архивиране на подлежащите на постоянно съхранение електронни документи.
 
Седмата сесия на Смесената междуправителствена комисия „България – Баден-Вюртемберг“ беше закрита със слово на министър Петър Фридрих и минута мълчание в памет на жетвите на концлагера Аушвиц по повод 70 години от освобождаването му.


Конференция на Европейския борд на националните архивисти и среща на Групата на европейските архиви,
1–4 ноември 2014 г., Торино, Италия
8.11.2014 
  
През ноември 2014 г. в Торино се проведоха ХХХ конференция на Европейския борд на националните архивисти (ЕБНА) и ХVІІ среща на Групата на европейските архиви (ГЕА). В тях взеха участие председателят на Държавна агенция „Архиви“ д-р Иван Комитски и д-р Милена Петкова-Енчева, експерт в ДАА. Заседанията бяха проведени в рамките на италианското председателство на Европейския съюз.
 
Акцент в първия тематичен панел беше регламентът за защита на личните данни. Антонио Казели, представител на италианската Служба за защита на данните, предостави информация за структурата и дейността на италианските власти в областта на защитата на данните. Всяка една от страните членки на ЕС следва да инициира промени в законодателството си, които да отразяват промените, заложени в европейското законодателство, в които да се регламентират: достъпът до информация, ограниченията до достъпа до информация, преносимостта на данните, публикуването в интернет на ограничена информация освен в случаите, когато публикуването и обработката на данни е свързана с правилното архивиране и опазване на документалното наследство.
 
Представителят на Централния архив на Европейския съвет – Люси Верахтен, почерта че бъдещите обсъждания и респективно промени в законодателната рамка следва да бъдат провеждани в контекста на нарастващия интерес към „новите“ документи, т.е. от последните 20 години, и обработката на информацията в тях, което неизменно ще се отрази и на работата на архивните институции, в които те се съхраняват.
 
Дитер Шленкер, директор на Исторически архив на Европейския съюз, акцентира на обработката на документи, съдържащи информация за здравния статус на хората, оповестяването на информацията и защитата на личните данни.
 
Според Ерве Льомоан, директор на Архивите на Франция, основно за архивните институции трябва да остане обществената и научната функция на архивите и това трябва да е водещото, когато се пристъпва към промяна на законодателството на държавите членки, към изменения на членове от Регламента на защита на данните и към рестрикции, които в последствие могат да засегнат и дейността на архивните институции.
 
Вана Палумбо, представител на Италианската служба за защита на данните, акцентира на публикациите в интернет и представи действията на италианските власти за защита на данните, които водят до ограничаване на опцията за търсене в Google, а оттам и набирането на дадено име да не води до никакви резултати от търсенето.
 
Следващ акцент в обсъжданията на срещата на ГЕА беше сътрудничеството между архивните институции на държавите членки на Европейския съюз.
 
Золтан Сцатучек, председател на форума DLM, представи развитието на проекта Е-АРК, в чийто Консултативен съвет участва председателят на Държавна агенция „Архиви“.
 
Герит де Бруин – координатор на проект АПЕКС, в който представители на ДАА участват в работни групи 1, 5 и 6, а председателят е член на Управителния съвет на проекта, представи информация за работата по проекта и бъдещото развитие на Портала на европейските архиви.
 
Джеф Шрам, Европейска комисия, представи Историческия архив на Европейската комисия. Основната му мисия е да събира, съхранява и предоставя достъп до документите на европейските институции. Основните фондове в архива са на Европейския парламент, Съвета на Европа, Европейската комисия, а е взето решение да бъдат приети и документи на Европейската банка за развитие. Историческият архив съхранява и частни архивни колекции на изявени представители на Европейския парламент.
 
Ерве Льомоан, директор на Националния архив на Франция, направи анализ на анкетата, разпространена сред представителите на европейските архивни институции месец по-рано, относно приложението на Директива 2003/98/ЕО и 2013/37/ЕС за употребата на повторна информация в обществения сектор в дейността на архивите. Текстове от Директива 2003/98/ЕО, свързани с определянето на цените и правото да се изготвят копия на документи, са приложени в архивите на Естония, Финландия, Франция, Латвия и Чехия. Що се отнася до текстовете за определянето на цените на услугите, предоставяни от архивите, то измененията от новата Директива 2013/37/ЕС са отразени в дейността на архивните институции на Дания и Естония. Ерве Льомоан призова представителите на архивите на страните членки да се включат активно в обсъжданията за приложението на Директива 2013/37/ЕС.
Микаела Прокачиа, Главна дирекция на архивите на Италия, представи структурата и дейността на Държавния архив на Торино.
 
Джулия Барера (Главна дирекция на архивите на Италия), Асбьорн Хелум (генерален директор на Националния архив на Дания), Прийт Приско (директор на Националния архив на Естония) и Майкъл Холман (председател на Бундесархива, Германия) представиха информация за това как са уредени въпросите по комплектуването, съхранението и използването на военните архиви и архивите на разузнавателните служби в техните страни.
 
Директорът на Държавния архив на Словения Боян Цвелфар представи как е уреден статутът на професията архивист в страната му, а Моник Гьобелс, от Националния архив на Холандия представи изискванията за упражняване на професията архивист в Холандия.
 
Заседанията на следващите конференция на ЕБНА и среща на ГЕА ще се проведат през месец юни 2015 г. в Рига, Латвия. Страната домакин ще бъде и председателстваща Европейския съюз.


Втора годишна конференция на Международния съвет на архивите,
13–15 октомври 2014 г., Херона, Кралство Испания
 18.10.2014 

През октомври 2014 г. в Херона беше проведена Втората годишна конференция на МСА, посветена на сътрудничеството между архивните институции и представителите на културните индустрии. Домакин на срещата беше Общинският архив на Херона. От българска страна във форума взеха участие д-р Иван Комитски, председател на Държавна агенция „Архиви“, и д-р Милена Петкова-Енчева – експерт в ДАА.
 
Акцент на заседанието на Форума на националните архивисти (ФНА), председателстван от Дейвид Фрикър, бяха обсъжданията по изработването на Харта за подкрепа, която следва да регламентира подкрепата и сътрудничеството в областта на архивните принципи и ценности, изхождайки от Всеобщата декларация на архивите. Членовете на ФНА приеха и приоритетните дейности на Форума за следващите години. В рамките на заседанието беше представен подробен доклад на ФИДА (Фонд за финансиране на международното развитие на архивите).
 
Тематичните панели в заседателните дни бяха посветени на въпроси, като: публичния достъп до информация в архивите; публикуването на снимки на различни градски центрове на сайтовете на архивите; програмата на компанията Microsoft относно възможностите за съвместимост на „стари“ и „нови“ софтуерни продукти, които да бъдат прилагани в работата с дигитализирани документи в различен период от време; дигитализацията на регистри на населението и публикуването им в интернет; позицията на съвременния режим в Китай по отношение на публикуването на лични данни в интернет; публикуването на дигитални документи и снимки в сайтовете на различните архивни институции, както и изграждането на дигитални центрове към архивите; откритите данни и проекти, свързани с тях.
 
Презентацията на представителите на ДАА бе посветена на архивната платформа „Архивите говорят“ и поместените в нея тематични сайтове, както и на предстоящата инициатива на Агенцията – дигитализационният проект „Войните на България (1885–1945)“. Участниците бяха запознати с публикуването на архивни документи в интернет като една от дейностите за реализиране на стратегическите цели на Държавна агенция „Архиви“ в дългосрочен план. Най-голям интерес от презентацията предизвика сайтът ФотоАрхив.bg, защото предоставя на потребителите възможност за активно участие с коментар на изображенията, с добавяне копия на собствени снимки в различните категории, разпознаване на хора и обекти от рубриката „Неизвестни“, даване на сведения за тях и поставяне на допълнителни тагове.

Интерес предизвика презентацията на Искра Паневска (ЮНЕСКО) за политиката на организацията за опазване на световното културно наследство и по-конкретно, световните практики по прилагане на стандарти за дигитализация на документално наследство и необходимостта от обединяване около прилагането на единен формат при дигитализацията на документи с оглед на правилното им съхраняване в бъдещето.
 
При провеждането на Общото събрание на МСА новият президент на МСА – Дейвид Фрикър официално встъпи в длъжност. Той смени досегашния президент на организацията Мартин Берендзе. Дейвид Фрикър подчерта, че ще има приемственост във водената политика на МСА, но изтъкна че бъдещето, а оттам и новото в управлението на организацията ще бъде прилагането на новите технологии в областта на архивите. Той заяви, че сме във време на драстични промени, които ще засегнат архивните организации, и подчерта, че е време архивните институции да се издигнат в административната структура на страните си.
 
В рамките на четирите конферентни дни председателят на Държавна агенция „Архиви“ проведе срещи с представители на различни архивни институции и организации, ангажирани с опазването на културното наследство – с Искра Паневска (ЮНЕСКО), Оле Гаусдал (Архив на Норвегия), Владислав Степняк (Главен директор на Националния архив на Полша), Севериано Хернандес-Висенте (директор на Националния архив на Испания), Стефан Радунович (директор на Държавния архив на Черна гора).
 

Посещение на председателя на неправителствената организация на Словения „Форум на славянски култури“ Андреа Рихтер в Държавна агенция „Архиви“
21.09.2014 

На 17 и 18 септември 2014 г., по покана на Държавна агенция „Архиви“, на посещение в Агенцията беше г-жа Андреа Рихтер – председател на неправителствената организация на Словения „Форум на славянски култури“. Членове на Форума са: Беларус, България, Босна и Херцеговина, Руската федерация, Република Македония, Словакия, Словения, Република Сърбия, Черна гора, Украйна и Хърватия, а Чехия и Полша са със статут на наблюдатели. Г-жа Рихтер е бивш депутат и бивш министър на културата на Република Словения, през периода 2010–2011 г. е председател на Подкомисията по култура към ПАСЕ, а от 2009 г. – председател на Европейската академия на музеите. От 2009 г. е председател на „Форум на славянските култури“.
 
В рамките на посещението си г-жа Рихтер проведе среща с председателя на ДАА д-р Иван Комитски, на която присъстваха и Тина Хуремович, секретар на „Форум на славянски култури“, заместник-председателят на ДАА Върбан Тодоров и Николай Стоименов – директор на РДА – София. На срещата беше обсъдено откриването на международната изложба „Славянските столици в 2D“, която с документи от архивни колекции е разказана историята на славянските столици. Основната тема на разговор бяха възможностите за бъдещо сътрудничество с „Форум на славянските култури“. Г-жа Рихтер отправи покана за участие на ДАА в бъдещи проектни инициативи на ръководената от нея неправителствена организация.
 
Сред предстоящите инициативи на „Форум на славянски култури“ са: организиране на конференция през 2015 г. в Любляна, посветена на документалното архивно наследство за Първата световна война; кандидатстване по проект, финансиран от Европейската комисия, посветен на установява<