Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg
caf_v1_02logo_site_1.jpg

Сигнали за корупция


Документи на скулптора Никола Петров Богданов постъпиха в ДА – Добрич
19.06.2020

През 2020 г. Държавен архив – Добрич се обогати с нов личен фонд от документи – на скулптора Никола Петров Богданов, почетен гражданин на град Добрич, сред изявените личности в обществения, политическия, научния и културния живот на региона. Документите са предадени безвъзмездно от съпругата му Мими Василева Богданова.

Роден е на 12 юли 1932 г. в Търговище. Завършва Националната художествена академия в София, специалност „Декоративно-монументална скулптура“. Работи като: преподавател в Първа политехническа гимназия – Толбухин (Добрич); художник-проектант в Куклен театър „Дора Габе“ – Толбухин; основател, творчески секретар, председател на Художествения съвет на Дружеството на художниците в града. През 1967 г. става член на секция „Скулптура“ при Съюза на българските художници – София. Активен участник е в набирането на първоначалния фонд на Художествената галерия в Добрич и на други галерии в Добруджа.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ I, II и III степен за творческа и обществена дейност в областта на културата. През 2002 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Добрич“. За проекта и изработването на паметника на адм. Ушаков на нос Калиакра през 2006 г. е награден с орден „Михайло Ломоносов“ от Националния комитет на обществените награди – Москва. Дарява монументалната си творба „Паметник на светите братя Кирил и Методий”, открит в Добрич през 2007 г.

Автор е на над 300 скулптурни произведения. Негови творби оформят облика на Добрич и Каварна, селата Крушари, Дончево, Кайнарджа, екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в Добруджа. Негови произведения има в Националната галерия, Софийската градска галерия, в галериите в Добрич, Русе, Силистра, Разград, Балчик, Каварна, Шабла и др.

Документите в личния му фонд са биографични, от служебната, творческата му дейност и др. Фотоматериалите представят голяма част от творческата му дейност.


>>