Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg
caf_v1_02logo_site_1.jpg

Сигнали за корупция


Голямо дарение от художника проф. Иван Газдов в дните на пандемията „Covid-19“
27.04.2020

В трудните за всички ни дни, на 23 април 2020 г., художникът Иван Газдов и неговата съпруга Веселина Грънчарова, дариха на Държавна агенция „Архиви” своеобразен респиратор за паметта – 280 картини. Те носят общото заглавие „Графикатура”, техниката на изпълнението им е ръчна сериография и са организирани в 12 тематични цикъла: „Нещо е излишно, нещо не достига”, „Черни докосвания”, „Кавъркласик”, „Еротични графикатури”, „Човешка комедия”, „Портите на рая”, „Ден”, „Майковци и татки”, „Кучета и котки”, „Жив цикъл по Шарден”, „Currente calamo (Бързо перо)” и „Автопортрети”. Авторският графичен стил на дарените картини е регистриран като естетическа марка за Европа през 1987 г. и е белязан с метаморфозите на знака и съдържанието на символите, деконструирането на бялото чрез разсичащото действие на контура, които обобщават този стил като свръхинтерпретация.

Всичките 280 картини са своеобразни притчи за света и хората в него. И макар че като жанр притчите са словесно изкуство, посланията от картините на проф. Газдов са без думи, а силата им блика от рисунъка.

Благодарим на проф. Газдов, че с дарението си ни връща във времето, затворено в циклите си от 1987 до 2019 г. Времето, изпълнено с нормалността на ежедневието, времето преди животът ни да навлезе в цикъла на Covid-19.
Благодарим и на Весела Грънчарова за професионалното систематизиране на документите, които семейството предаде. Въпреки дистанцията от два метра и въпреки маските на лицата, архивистите, които приеха дарението, видяха топлината на погледите ви и грижата ви за опазване на паметта в трудните дни на пандемия.>>