YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg
caf_v1_02logo_site_1.jpg

Сигнали за корупция


Изложба „Да съградиш столица. 140 години от избора на София за столица на България“
04.04.2019

На 3 април 2019 г. в Галерия на открито, градинката пред Народния театър „Иван Вазов“, бе открита изложбата „Да съградиш столица“, посветена на 140-годишнината от избора на София за столица на България. Експозицията е подготвена от Държавна агенция „Архиви“ и се осъществи благодарение на финансовата подкрепа на Столична община.

Тя бе открита от доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, и г-н Румен Борисов, заместник-председател на Държавна агенция „Архиви“.

Изложбата показва освобождението на града на 23 дек. 1877 / 4 ян. 1878 г., конституирането на Градски съвет и неговите първи стъпки. Отбелязан е изборът на града за столица. Значително място е отделено на различни аспекти на общинското управление: благоустройството, електрификацията, трамваите на града, изграждането на водопроводите. Зрителите могат да видят Първия регулационен план на града от 1879 г. Показани са някои емблематични сгради, булеварди, улици, мостове и паметници, както и местата за отдих и развлечение на софиянци. Не на последно място градът е показан и като средище на различни религии и религиозна толерантност. Културният живот на столичани е маркиран чрез плакати и покани за концерти и театрални представления на дружество Славянска беседа, Народния театър и др.

Признателността на града към неговите освободители и към тези, помогнали за неговото оцеляване по време на Руско-турската война 1877-1878 г., е показана с издигнатите паметници и наименоването на улици и площади на тяхно име.

Сред материалите, включени в изложбата, са: първият протокол от първото заседание на Средецкия градски управителен съвет от 13 февр. 1878 г.; Протокол от заседание на Софийски градски общински съвет от 15 ян. 1879 г. с Решение за подобряване на осветлението в града чрез увеличаване броя на фенерите; Предписание от софийския полицмейстер до Софийския градски съвет за почистване на къщите в София и поддържане на хигиената в града от 20 апр. 1879 г.; Програма за посрещането на княз Александър І Батенберг в София на 1 юли 1879 г.; Редът на процесията за откриването паметника на Васил Левски на 22 окт. 1895 г.; Покана на Столичното кметство към гражданите за участие в тържественото посрещане на цар Фердинад І в столицата на 29 септ. 1908 г. след обявяването на независимостта на България във В. Търново и много други.
В изложбата са включени документи, съхранявани в Държавен архив – София, Централния държавен архив и от държавните архиви в страната.

Експозицията може да бъде разглеждана до 14 април.>>