Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg
caf_v1_02logo_site_1.jpg

Сигнали за корупция


ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС до служителите в системата на Държавна агенция „Архиви“ по повод професионалния им празник
10.10.2018

 

Уважаеми колеги,
Дами и господа,


Отново е Десети октомври и ние, българските архивисти, отново празнуваме нашия професионален празник. На този ден преди шестдесет и седем години Президиумът на Народното събрание обнародва указ за създаването на Държавен архивен фонд, с който архивното дело в България се институционализира и централизира. Както обикновено, този ден е и повод за равносметка на постигнатото, а също и за анализ на цялостното състояние на архивната система в страната. Можем с гордост да отбележим, че благодарение на всеотдайния труд на нашите експерти и специалисти, на тяхната любов към работата и на разбирането им за архивното дело като за призвание, Държавна агенция „Архиви“ съумя, въпреки финансовите затруднения, да запази общия обем на извършваните специализирани дейности и да продължи да служи на гражданите и на обществото. Нещо повече, през последните години ние се изправяме пред предизвикателствата на дигитализацията, електронното архивиране, електронното деловодство и други високотехнологични дейности, които и в бъдеще ще останат приоритет за нас и ще изискват все по-голям ресурс и все по-сериозна и комплексна квалификация на всички служители в системата.

Със самочувствие и удовлетвореност от постигнатото ние посрещнахме и първото европредседателство на страната ни през първото полугодие на настоящата година. В неговите рамки бяхме домакини на срещите на Групата на европейските архиви и Европейския борд на националните архивисти. Можем да се гордеем, че тази най-важна международна проява на агенцията ни премина при изключителен успех и в значителна степен популяризира нашия труд и постиженията ни сред останалите европейски колеги. Благодарение на извоюваните с общи усилия добро име и социален капитал в обществото при нас продължават да постъпват ценни дарения на документи на значими национални фигури, като проф. Михаил Арнаудов, Рафаел Камхи, Константин Илиев, Евтим Дабев и много други. Съвсем наскоро постъпи и обемният фонд на Съюза на демократичните сили, съдържащ изключително ценни свидетелства за българския преход. Днес ние посрещаме празника на българските архивисти и с дигитализирането и предоставянето за публично ползване на справочния апарат на фонда на „Българска фотография“ в Централния държавен архив с около 2 000 000 снимки от периода 1945–1992 г.

Разбира се всички ние знаем, че за състоянието на архивното дело в България трябва да се говори не само патетично. Това би било и по-честното отношение към проблемите и многобройните затруднения в работата ни. Защото не можем да подминем и истината за влажните и тъмни архивохранилища, в които условията на съхранение драстично се разминават с въведените стандарти, за перманентния дефицит на консумативи и за хронично недостигащите средства за командировки, нова техника и т.н. Тези факти не могат да бъдат спестявани. С времето те стават и все по-видими и за читатели и потребители и искрено се надявам, че компетентните институции и държавното ръководство като цяло ще вникнат в проблемите и ще осъзнаят, че именно при нас се съхранява паметта на нацията, а нация без памет е нация без бъдеще.

Днес, в деня на нашия професионален празник, ние отдаваме заслужена признателност и на двадесет и четиримата колеги, които се пенсионираха през последната година. Факт е, че през последното десетилетие това е най-сериозната бройка служители, които излизат в заслужен отдих. Става дума за цяло емблематично поколение личности, които вградиха в нашата институция своята професионална компетентност, енергия и усилия, а някои от тях и целия си трудов стаж. Убеден съм, че и в бъдеще те ще останат неразделна част от голямото семейство на архивната общност в България.

Уважаеми колеги,

Нашият празник представлява отличен повод да отправя към Вас моите най-сърдечни благодарности за достойното и всеотдайно изпълнение на професионалния Ви и служебен дълг и за успешното Ви справяне с многобройните предизвикателства пред архивното дело в България. Моля, приемете и искрените ми пожелания за много здраве, щастие и благоденствие на всички Вас и на членовете на Вашите семейства.
Честит празник!

Михаил Груев,
председател на Държавна агенция „Архиви“


София, 10 октомври 2018 г.
 


>>