fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Сто години българо-финландски дипломатически отношения
03.10.2018

На 3 октомври 2018 г. от 9.30 часа във фоайето пред зала „Антарктида“ на Министерството на външните работи Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към министъра на външните работи и председателят на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев откриха изложбата „Сто години дипломатически отношения между България и Финландия“. Експозицията включва документи, фотографии и гравюри, съхранявани в Централния държавен архив и Финландския национален архив. В своето слово доц. Груев се спря на важни моменти, отбелязали контактите между двата народа, като участието на доброволческия финландски корпус в Руско-турската война, осъществяването на първите дипломатически отношения през 1917–1918 г. и съвременните допирни точки между България и Финландия.

След откриването на изложбата се проведе конференция посветена на 100-годишния юбилей. Нейни организатори са Дипломатическият институт към министъра на външните работи на Република България и Българо-финландското дружество за приятелство. Събитието бе под патронажа на Н. Пр. г-жа Пяйви Блиника – извънреден и пълномощен посланик на Финландия в България.

Г-жа Таня Михайлова прочете приветствие от името на г-н Тодор Стоянов, заместник-министър на външните работи на Република България. С реч към присъстващите дипломати, учени и представители на държавни институции се обърна Н. Пр. г-жа Пяйви Блиника. Владимир Данчев, председател на Българо-финландското дружество за приятелство, представи проф. Венелин Цачевски, който изнесе доклад на тема „История на дипломатическите отношения между България и Финландия“.>>