fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg

Сигнали за корупция


Документална изложба „Безпределният космос на човешкия ум“
14.09.2018

На 14 септември 2018 г. в изложбена зала „Архиви“ беше открита документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на проф. Виден Табаков (1919–2015).

Изложбата откриха председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев и Негово превъзходителство посланикът на САЩ в България г-н Ерик Рубин, който изрази специална благодарност за поканата и за чудесно организираното събитие. Приветствия поднесоха и г-н Дейвид Хемпсън – председател на Фондация „Визия за наука и технологичен растеж“, и кметът на Белоградчик г-н Борис Николов.

Експозицията проследява чрез документи и фотографии изключително интересната съдба на проф. Виден Табаков (1919–2015) – български учен, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма Аполо до Луната. Проф. Табаков учи и работи в Берлин по време на Втората световна война, избира пътя далеч от родината в превратните години след септември 1944 г., живее в Аржентина по времето на режима на генерал Хуан Перон, а по-късно и в САЩ, където се превръща в пряк участник в космическата надпревара между Западния и Източния блок, и развива блестяща академична кариера.

Изложбата е съвместна проява на Държавна агенция „Архиви“ и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, която през 2017 и 2018 г. предостави документи от личния архив на проф. Виден Табаков в Държавна агенция „Архиви”, заведени под фонд № 1536 в Централния държавен архив и достъпни за изследователи и широката публика.

По инициатива на Фондацията бе обявено и създаването на фонд за стипендии на името на проф. Виден Табаков.

Изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“ може да бъде посетена в изложбена зала „Архиви“ до 8 октомври 2018 г., след което ще бъде представена и в други български градове.

>>