fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg

Сигнали за корупция


Откриване на пътуващата изложба „Свидетели: памет за концлагера „Белене“
12.12.2017

На 11 декември 2017 г. в зала „Архиви“, при изключително голям обществен интерес, бе открита пътуващата изложба „Свидетели: памет за концлагера „Белене“, посветена на жертвите в най-големия лагер за политически противници в България. Изложбата е организирана от фондация „Остров Белене“, фондация „Истина и памет“ и Културен център „Евгений Босилков – Белене“, съвместно с Държавна агенция „Архиви“.

Изложбата беше открита от председателя на ДАА доц. Михаил Груев и г-н Христо Христов – журналист и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“. Към присъстващите се обърна и ръководителят на Културен център „Евгений Босилков – Белене“ отец Паоло Кортези, часове, след като получи приза „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет. При откриването говори и г-н Петър Стоянов, президент на Република България в периода 1997–2002 г.

Сред гостите бяха и някои от оцелелите затворници, между които г-н Петко Огойски и г-жа Цветана Джерманова. „Това е едно ужасно страдание за всяко човешко същество, което гледа на останалите хора като братя и сестри“, каза г-н Огойски за преминалите между 160 и 180 хиляди затворници през лагерите и затворите на комунистическия режим, а г-жа Джерманова призова младите хора да не спират да си задават въпроса „Защо?“ за всичко, което се случва около тях.Експозицията представя живота в концлагера чрез писмените и устни свидетелства на оцелелите лагеристи. Изложени са и оригинални документи от фондовете на Централния държавен архив, като Указ № 9 от 11 януари 1945 г., с който се одобрява Наредба-закон за трудово-възпитателните общежития за политически опасните лица; протоколи на комисията за разглеждане на досиетата на затворниците, личните молби и молбите на близките им; списъци на затворници, предложени за помилване; пощенски картички от ТВО „Белене“ и др.

Изложбата ще остане в зала „Архиви“ до 15 януари 2018 г. (виж още)>>