fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Отбелязване на Международния ден на архивите в Държавен архив – Русе
12.06.2018

По традиция на 9 юни – Международният ден на архивите, Държавен архив – Русе дава Грамоти на „Читател на годината“, „Приятел на държавните архиви“ и „Най-ценно документално дарение“.

За „Читател на 2017 г.“ е номиниран отец Кирил Синев. Той работи по тема, свързана с историята на Русенска митрополия и връзките й с Румънската църква през годините. Неговото изследване ще потвърди сред изследователите в региона безценното документално богатство, с което разполага архивът и ще помогне за привличане на нови читатели.
За „Най-ценно документално дарение за 2017 г.“ определяме личния фонд на Василен Васев, театровед, доктор по изкуствознание, дългогодишен драматург на Русенския театър (1970–1989), театрален критик и анализатор, автор на редица изследвания за историята на българския театър, в частност на Русенския. Документите са предадени в Държавен архив – Русе от съпругата на В. Васев, Марина Прашанова. Те включват лични документи, богат снимков материал, разкриващ миналото на Русенския театър, статии и материали, писани и събирани от В. Васев в изследователската му дейност.
„Приятел на държавните архиви за 2017 г.“ е г-жа Живка Анастасова Иванова. Живка Иванова е дългогодишен дарител на Държавен архив – Русе, предоставила безвъзмездно свои лични документи, както и ценни документи на свои родственици. Тя активно подкрепя и участва в инициативите на архива и се явява като „посланик“ на архивната дейност сред русенската общественост.
Грамотата за „Читател на годината“ беше връчена на 11 юни 2018 г. от 11 ч. в читалнята на Държавен архив – Русе. Експонирана беше изложба с документи от документалните дарения на Василен Васев и Живка Иванова.
>>