fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Документална изложба и Кръгла маса в Русе, посветени на 30-годишнината от началото на гражданските протести срещу обгазяването на града и фактическото зараждане на гражданското общество в България
02.05.2018

На 27 април 2018 г. в централното фоайе на Ректората на Русенския университет „Ангел Кънчев“ бе открита документалната изложба „Зараждане на гражданското общество в България 1987–1989 г.“, посветена на протестите срещу обгазяването на града от химическия комбинат „Верахим“ в Гюргево. Тя е резултат от сътрудничеството между Държавна агенция „Архиви“, Министерството на околната среда и водите и Международното дружество „Елиас Канети“ – Русе по отбелязване на 30-годишнината от събитията.

Изложбата представя документи и снимки, съхранявани в Държавен архив – Русе и в Централния държавен архив, пресъздаващи подписването на Съвместното българо-румънско споразумение за създаването на комбината, въвеждането му в експлоатация през 1982 г. и първите обгазявания на града. Централно място в нея е отделено на първите протести, започнали през 1987 г., организирани от шест обикновени русенски жени, работещи в общинското предприятие „Паркстрой“. Пресъздадено е и постепенното превръщане на проблема от градски в национален, създаването на документалния филм „Дишай“ и софийската му премиера, на която се учредява и Комитетът за екологична защита на Русе. Куратор на изложбата е д-р Веселина Антонова – дългогодишен служител в Държавен архив – Русе.

Изложбата бе открита от министъра на околната среда и водите Нено Димов и председателя на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев. Слова произнесоха и областният управител Галин Григоров, и зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов – народен представител от гр. Русе.

Същия ден в Русенския университет се проведе и Кръгла маса, посветена на събитията. В нея се включиха някои от основните участници в тях – три от жените, организирали демонстрациите, бившият министър на образованието и науката доц. Марко Тодоров, местни журналисти – бивши регионални кореспонденти на централните медии, историци и политолози. През месец ноември 2018 г. изложбата ще бъде представена в София – в Изложбена зала „Архиви”. Предвижда се и провеждане на софийско продължение на Русенската кръгла маса. В резултат на двете прояви се очаква издаването на сборник с изследвания върху тези събития, както и появата на нов документален филм. (виж още)

Публикация за събитието в сайта на Министерството на околната среда и водите

   


>>