fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Деца с приз „Пазител на родовата памет“ и с награди от конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град“
27.11.2017

На 21 ноември 2017 г., на светлия празник на християнското семейство, бяха наградени победителите в конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град“. Събитието се проведе във фоайето на Доходно здание – Русе и с него организаторите Държавен Архив – Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и фондация „Еконт“ обявиха неговия финал за 2017 г. Наградените са Йоана Савова, Преслав Илиев, Преслав Николов, Ребека Саад, Иво Мартинов и Мартин Стоилов. Децата публикуваха истории, разказани им от техните баби и дядовци, а снимките, онагледяващи историите, ще бъдат изложени във фоайето на Доходно здание – Русе до края на ноември 2017 г. Постъпилите истории бяха разгледани от жури в състав: Елена Минкова – изпълнителен директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“, Венцислава Николова – председател на Фондация „Еконт“, Петя Лазарова – инспектор по история от РУО – Русе и Толя Чорбаджиева – представител на Държавен архив – Русе.

Началото на изследователската мисия бе поставено през пролетта на 2017 г. Инициаторите отправиха покана към учениците от 1 до 12 клас да намерят интересна семейна снимка и да я публикуват на специално създадената за конкурса страница във Фейсбук и като коментар да напишат нейната история. Задължително условие бе тя да е свързана с миналото на Русе.

В периода на конкурса бяха публикувани изключително любопитни снимки и техните истории, а участниците са както от Русе, така и от Емирство Кувейт и Република Финландия. Материалите, събрани по време на конкурса, остават във фонда на Държавен архив – Русе. Всички участници получиха грамота „Пазител на родовата памет“.

 


>>