fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Успешно партньорство между Samsung България и Държавна агенция „Архиви“
28.04.2017

На 25 април 2017 г. в  Samsung смарт класна стая, София Тех Парк, бяха представени първите за България дигитални уроци с архивно съдържание по история, литература и изобразително изкуство, включени в платформата www.smartclassroom.bg. Уроците са плод на успешното тристранно сътрудничество между Samsung, Държавна агенция „Архиви“ и Джуниър Ачийвмънт България.
Над 22 000 страници архивни документи са дигитализирани и достъпни за широката общественост в резултат на партньорството между Samsung България, Държавна агенция „Архиви“, което стартира през 2015 г. „Партньорството със Samsung България е още една стъпка към това да привлечем вниманието на обществото към значимостта на архивните документи, съхраняващи паметта на нацията. В резултат на това все повече интересни документи, снимки и артефакти вече са достъпни на широката общественост. Радвам се, че благодарение на съвременните технологии, част от дигитализираните архивни документи намират допълнително приложение в разработката на дигитални уроци, така че да направят учебния процес по-интересен и достъпен, а материята по-разбираема за учениците“, заяви доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.
Жасмина Петкова, специалист „Корпоративни социални проекти и връзки с обществеността“ в Samsung Electronics България посочи, че за Samsung това е стратегически проект, който надгражда активната дейност на компанията в сферата на образованието, осигурявайки дигитално учебно съдържание. „С помощта на технологиите, които разработваме, ние вярваме, че правим часовете в училище по-интересни и атрактивни както за учителите, така и за учениците, като с това целим по-ефективен образователен процес с по-добри резултати“, заяви тя.
Магданела Делинешева, директор „Програми за училищно образование“, Джуниър Ачийвмънт България презентира урока, посветен на обявяването на Независимостта, и посочи, че целта на подобни уроци е да провокират учениците да проверят своите знания в контекста на историческите документи, с които работят. „Те са само идеи, с които се надяваме да насърчим учителите да използват богатството на информационната система на ДАА, заедно с възможностите на www.smartclassroom.bg“, каза още тя.
На присъстващите бе представен и специално изработеният от Самсунг България в партньорство с ДАА и Джуниър Ачийвмънт България видеоклип „Историята на едни клик от теб”.


>>