fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Семинар по повод отбелязването на Международния възпоменателен ден на Холокоста
30.01.2017

 По случай 27 януари – Международния ден за възпоменание жертвите на Холокоста, Министерството на външните работи, Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Държавна агенция “Архиви” организираха семинар на тема: “Дипломати спасяват еврейски бежанци по време на Холокоста”, който се проведе в Новата конферентна зала на Софийски университет.
 Семинарът беше открит от проф. д-р Мария Стойчева, функционален ректор на СУ “Св. Климент Охридски”. Основният доклад беше изнесен от Иванка Гезенко, експерт от ДА “Архиви”, която разкри интересни и малко познати факти за дейността на български дипломати по спасяването на евреите по време на Втората световна война.
  Истории за избора на това, което е редно, добро и морално пред служебните задължения с риск за кариерата, а понякога и за живота, разказаха и посланиците на Държавата Израел – Ирит Лилиан, на САЩ – Ерик Рубин, на Италия – Стефано Балди, на Албания – Киряко Курета и временно управляващият посолството на Испания Енрике Криадо.
  На семинара присъстваха и посланиците на Украйна, Косово и други представители на дипломатическия корпус в София, на българските еврейски организации, експерти, специалисти и студенти. 

>>