fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Документална изложба за историята на българо-швейцарските дипломатически отношения
13.12.2016

На 13 декември от 11.00 ч. в изложбена зала „Архиви“ бе представена изложбата „България и Швейцария – заедно в историята“. Документалната експозиция отбелязва вековната история на дипломатическите отношения между България и Швейцария. Организатори са българското посолство в Швейцария, Държавният културен институт към министъра на външните работи и Държавна агенция "Архиви".
Изложбата бе открита от доц. д-р Михаил Груев, председател на ДАА, г-н Денис Кнобел, посланик на Конфедерация Швейцария в София, Генералният директор на Генерална дирекция "Европейски въпроси" в МВнР г-н Бойко Мирчев и г-жа Меглена Плугчиева, посланик на България в Берн. От името на Дружеството за българо-швейцарско приятелство „Луи Айер“ – Лом, председателят на дружеството Зоя Апостолова връчи на ДА „Архиви“ грамота и почетен знак.
В изложбата са включени документи, съхранявани в ЦДА, архива на МВнР и архива на Президентството на Република България, които се представят за пръв път. Детайлно са проследени дипломатическите и консулските отношения между двете държави, представени са българските дипломати в Берн и швейцарските дипломати в София, с по-интересни документи са отбелязани и редица важни моменти от българо-швейцарските политически, културни и стопански отношения от началото на ХХ до началото на ХХІ в. Обърнато е внимание на българското представителство при Обществото на народите в Женева. Отделено е място и на най-видния швейцарец, свързал живота и името си с България – Луи Айер.
Показани са двустранни спогодби и конвенции, царски и президентски укази, агремани, акредитивни и отзователни писма, политически доклади, рапорти, писма и телеграми, дипломатически паспорти, официални поздравителни адреси, покани за съвместни културни инициативи, снимки и пощенски картички с изгледи от Швейцария и България и др.
Изложбата може да бъде видяна до 13 януари 2017 г.>>