fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Изложбата „Българските земи в старите географски карти и атласи от колекцията на д-р Симеон Симов“ бе представена в Перник
20.10.2016

На 19 октомври 2016 г. в РИМ – Перник бе представена изложбата „Българските земи в старите географски карти и атласи от колекцията на д-р Симеон Симов“, посветена на деня на Св. Йоан Рилски Чудотворец – патрон на град Перник.
 
Тя бе открита от Вяра Церовска, кмет на града, д-р Симеон Симов и Пламка Бошнякова като представител на Държавна агенция „Архиви“.
 
Изложбата включва географски карти, атласи, книги и гравюри, които отразяват представата на Европа за България от ХV в. до 70-те години на ХІХ в.
 
Тя започва с прочутата Девета карта на Европа от Клавдий Птолемей (ІІ в.), направена от Якоб Ангелус през 1478 г. и завършва с гравюри и книги за Руско-турската война от 1877/1878 г.
 
Атласите и картите в колекцията са творби на прочути европейски картографи, издатели и гравьори. Картографското наследство на Абрахам Ортелиус, Никола Сансон, Джакомо Кантели да Виньола, Йохан ван дер Бруген и на още много европейски автори, сред които блестят имената на Себастиян Мюнстер и Герард Меркатор, говори за интересите на европейските държави към българските земи и показва, че България остава на картата на Европа дори и след падането й под османска власт.
 
Най-старата книга в колекцията е Слова на Йоан Златоуст на латински език от 1525 г. Особено място има малко известната История на България от 1771 г., написана от Йоан Стритер въз основа на византийски автори.
 
Гравюрите и рисунките на градове, местности и забележителности са запазили специфичната естетическа нагласа на редица европейски творци, като Йохан Мартин Вил, Фериол, Жюл Лоран, Дюран Браже, Пол Шуман, в художественото описание на Балканския полуостров, българските земи и на самите българи.
 
Изложбата може да бъде видяна до 16 ноември 2016 г.

>>