fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Прояви на Държавна агенция „Архиви“ по повод 65-годишнината от създаването на държавни архиви в България
11.10.2016

На 10 октомври 2016 г. Държавна агенция „Архиви“ организира редица прояви, с които отбеляза 65-годишнината от създаването на държавните архиви в България.

На организираната в Държавна агенция „Архиви“ пресконференция председателят на ДАА представи най-новия проект на Агенцията – сайтът „Изобразително изкуство“ с дигитални изображения на съхраняваните в архивите творби на изобразителното изкуство от български и чуждестранни автори, както и обновения административен сайт. Той говори накратко за най-новите постъпления в архивите и за тези, които предстои да постъпят в Централния държавен архив.

Доц. д-р Михаил Груев обяви инициативата „Читател на 2015 година“ и връчи почетен знак и грамота на г-н Румен Иванов – читател в Държавен архив – Перник, направил най-много посещения в читалнята на архива и използвал най-голям голям брой архивни единици през 2015 г. сред всички читатели в архивната система. Проучванията му в архива са насочени към имената и дейността на кметовете  в Пернишкия край до 1944 г.
 

     

Интерес сред журналистите предизвика подредената в залата изложба „Изкуство в архивите“ с художествени произведения, съхранявани в Централния държавен архив. 

По повод годишнината Държавна агенция „Архиви“ обяви 10 октомври 2016 г. за Ден на отворени врати за всички архиви в страната. Агенцията отвори вратите си за посетители. Много хора, повечето от които ученици и студенти, откликнаха на поканата и видяха къде и как се съхранява документалното ни наследство. 
В сградата на „Московска“ 5 най-малките и любознателни гости бяха ученици от втори клас и особено се впечатлиха от начина, по който се реставрират документи. Голям интерес предизвикаха и беседите в читалните на Централния държавен архив и на Държавен архив – София, извадените специално за случая ценни документи, архивохранилището и техниката за дигитализиране на документи. Посетиха ни групи от ученици от 134 СОУ „Димчо Дебелянов“, частно училище „Питагор“, СПГЕ „Джон Атанасов“, Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, студенти специалност „Архивистика“ от СУ „Св. Климент Охридски“ и от УниБИТ, както и индивидуални посетители. 

Архивите в страната също посрещнаха своите гости в читални и архивохранилища, за да им покажат уникални и особено ценни архивни документи, реставрация на увредени документи, демонстрация на извършваните дейности и услуги, тематични изложби, да присъстват на срещи с дарители на документи и др. (повече виж тук )


Същия ден доц. д-р Михаил Груев откри изложбата  „Изкуство в архивите“, която включва произведения на едни от най-значимите творци на българското изобразително изкуство, съхранявани в българските архиви, като: майсторите на класическия портрет – Никола Михайлов, Никола Кожухаров, Цено Тодоров, Никола Ганушев, Георги Машев, Иван Енчев-Видю, Константин Щъркелов; модерните автори от 20-те и 30-те годни на ХХ в. – Никола Танев, Сирак Скитник, Иван Ненов, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Иван Лазаров, Андрей Николов, Владимир Рилски, Златю Бояджиев, Иван Бояджиев, Васил Стоилов; графиците, карикатуристи и хроникьори на своето време – Александър Божинов, Александър Добринов, Райко Алексиев; дамите на българския модернизъм – експресионистичната Бистра Винарова и приглушената Екатерина Савова-Ненова; на скулптури, сътворени от ръката на Анастас Дудулов. Произведенията са илюстрация към сайта art.archives.bg, базиран на официалната страница на Държавна агенция „Архиви“. Изложбата ще бъде експонирана до 14 октомври 2016 г.
 

     


>>