fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Документална изложба за Александър Стамболийски в Народното събрание
08.06.2016

На 8 юни 2016 г. в сградата на Народното събрание беше открита документалната изложба „Александър Стамболийски (1879–1923) – живот и дело“, осъществена съвместно от Политическа партия „Народен съюз“ и Държавна агенция „Архиви“.
 
На откриването присъстваха г-н Явор Хайтов, зам.-председател на парламента, доц. д-р Михаил Груев, председател на ДАА, г-н Румен Йончев, председател на ПП „Народен съюз“, и г-н Росен Петров, депутат.
 
Изложбата представя разнопосочните изяви на видния български политик и общественик Александър Стамболийски. Обърнато е специално внимание на политическото формиране, идеологическото съзряване и лидерските умения на земеделския водач в контекста на вътрешната и външната политика на България. Специален акцент е поставен на пребиваването на Стамболийски в затвора вследствие на активната му пацифистка дейност. Подписването на Ньойския договор, обиколката на политика Александър Стамболийски в Европа и неговото участие на конференциите в Генуа и Лозана са обект на подчертано внимание. С оглед изтъкването мястото и значението на известния българин са маркирани и неговите политически съратници и противници. Убийството на Александър Стамболийски и почитта към неговата памет са логичен завършек на документалната изложба.
 
Изложбата представя документи, снимки, карикатури, колажи и литографии от масива на Централния държавен архив, преди всичко от личния архивен фонд на Александър Стамболийски и архивния фонд на Народното събрание, както и интересни и сравнително рядко публикувани документи от държавните архиви в София, Плевен, Велико Търново, Перник, Русе, Шумен, Видин и Разград.
 
За първи път в документална изложба са показани т.нар. преброителни списъци, илюстриращи началото на парламентарната дейност на земеделския водач. Интерес представляват използваната в предизборната борба литография „Земеделски папагал“, както и таблата със снимките на парламентарните групи на Земеделския съюз. (виж още)
 


>>