Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Държавна агенция „Архиви“ отбеляза Международния ден на архивите`2020
10.06.2020

На 9 юни 2020 г. за дванадесети пореден път архивната система отбеляза Международния ден на архивите, тази година под мотото „В подкрепа на обществата на знанието“.

Това е надсловът на организираната от МСА Международна седмица на архивите (8 – 14 юни 2020 г.) с визия за участието на архивите в подкрепа на обществата на знанието – отваряне към приложенията на изкуствения интелект, дигитално съхранение и приложение на модерни технологии. ДА „Архиви“ е представена във всички елементи от програмата, като се регистрира в онлайн картата на МСА „Архивите са достъпни“ (Archives are Accessible), както и в специално създадена карта на събитията – с отличаване на читател, дарител и приятел на архивите, и награждаване на „Служител на годината“ и „Екип на годината“ за 2019 г. Заедно с това, за да достигане до максимално широк кръг традиционни и нови публики, агенцията създаде свой Туитър акаунт, а за Международния ден на архивите председателят на ДА „Архиви“ д-р Михаил Груев подготви приветствие за блога на МСА: „Архивите и обществото на знанието през перспективата на 2020 г.“

На 9 юни доц. Груев обяви годишните награди за читател, дарител и приятел на архивите за 2019 г.

• С отличителен знак на Държавна агенция „Архиви“ и грамота за „Читател на 2019 година“ бе удостоен Иван  Иванов – за регистрирани най-голям брой посещения в читалнята (161) и използвани документи (3839 заявени и използвани архивни единици) в читалнята на ДА – София.

„Дарител на 2019 година“. Отличието за „Дарение в полза на ДАА за 2019 г.“ бе присъдено на Мария  Елмазова, внучка на Михаил и Евгения Елмазови – за дарените документи към семейния фонд в Централния държавен архив, които са ценен принос към осветляването на служебната, творческата и обществената дейност на Евгения Марс, на съпруга й д-р Михаил Елмазов и сина им Павел Елмазов. Особено богат е снимковият материал (над 200 броя), както и кореспонденцията, свързана със живота и дейността на фондообразувателите. Обемът на постъплението е 1,62 л.м с хронологичен обхват 1878–2013 г. Новите документи ще предизвикат голям обществен интерес.

На второ място бе класирано дарението на Анастасия Георгиева Димитрова-Мозер на документи към фонда на баща й Г. М. Димитров в Централния държавен архив.

• В категорията „Приятел на архивите за 2019 г.“ бяха отличени:

Златко Живков, кмет на Община Монтана – за финансовата подкрепа за отпечатването на т. 71 от поредицата „Архивите говорят“ „Ватикански извори за българската история“ и на документалната изложба „Памет за Радичков“, организирана от ДА – Монтана, както и за дългогодишната му подкрепа на всички инициативи и прояви, провеждани от ДА – Монтана.

Ивайло Шопски, създател на пътуващо читалище „Бащино огнище“ – за оказаното активно партньорство на ДА – Перник при честването на 140-годишнината от освобождението на Трън и Трънския регион и за дарените ценни документи, съхранявани в личния му фонд. Чрез представянето на изложбата „Освобождението на Трън – 27 май 1879 г.“ и книжното издание „Знеполският Пеев род“ е популяризиран богат документален материал от ДА – Перник.

Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, гр. Плевен с директор г-жа Малинка Маринова – за активното сътрудничество на гимназията с ДА – Плевен при участието на нейни възпитаници в младежки форуми и състезания, както и за популяризирането на документалното богатство на регионалния архив чрез организирането на изложба, представена в ДА – Плевен.

Председателят на ДАА обяви резултатите от проведения за втори път в Държавна агенция „Архиви“ конкурс „Служител и екип на годината“.

За „Служител на 2019 г.“ бе обявена Весела Пелова – главен експерт в отдел ДА – Враца (посмъртно).

С отличителния знак „Екип на 2019 г.“ бе удостоен отдел ДА – Русе при дирекция РДА – Велико Търново – за принос в придобиването на документи на значими за българската история личности и организации и за подобряване имиджа на ДА „Архиви“.

Държавните архиви в страната също отличиха читател, дарител и приятел на Архива за 2019 г. и отбелязаха празника с различни прояви – срещи с дарители, дигитални изложби, информации в електронни сайтове, радио и телевизионни предавания и др.

Организираните прояви се осъществиха в условията на обявената у нас извънредна епидемична обстановка.


 


>>