Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Ново заглавие от поредицата „Архивите говорят“
12.05.2020

Току-що излезе от печат новият том 72 – „Из записките на един социалдемократ“ от Евтим Дабев-Дружелюбов.

По своя вид авторският мащабен документ на един от първите социалисти в България – Евтим Дабев е не само животоописателен, но пресъздава и епохата, в която той живее и работи, начините на първоначалното разпространение и пропагандиране на социалистическите идеи в България и личностите, свързани с тази дейност.

През 2018 г. д-р Мариана Дружелюбова Дабева и нейният брат д-р Даби Дружелюбов Дабев направиха допълнително дарение към личния фонд на своя дядо Евтим Дабев Тимчев (1864–1946), което включва и машинописен екземпляр на текст със заглавие „Из записките на един социалдемократ“ от Евтим Дабев-Дружелюбов. Това е именно документът, който публикуваме в поредния том на „Архивите говорят“.

За житейския път и дейността на един от първите социалдемократи; за учителя, поета, преводача, журналиста и публициста Евтим Дабев, не е писано много и в този смисъл предлаганият труд ще запълни съществуващата празнота в знанието за него. Освен спомените за личния и обществения му живот, дейност и разбирания, редакционният екип включи в изданието и илюстрации и снимки, които не са част от оригиналния документ, но се съхраняват в държавните архиви.


>>