Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Изложбата „Възкресение на Свободата“ във Финландия
10.03.2020

Изложбата „Възкресение на Свободата“ бе открита на 10 март 2020 г. във Финландия, в сградата на Националния архив. Изложбата бе реализирана през 2018 г. като съвместен проект на националните архивни институции на Република България, Руската Федерация и Република Румъния по повод 140-годишнината от края на Руско-турската война 1877–1878 г. и Освобождението на България.

С изображения на документи, фотографии и гравюри, изложбата представя основни събития и личности от войната. Отразени са значими епизоди от войната, като битките при Плевен и Шипка, както и акценти, като животът на населението и войниците по време на войната, санитарните грижи и др. Много от документите се показват за първи път заедно пред публика.

Изложбата на Държавна агенция „Архиви“ беше допълнена от документалната изложба „Финландци във войната срещу Турция и в България 1877–1881“, организирана от Националния архив на Финландия. В изложбата са представени разнообразни архивни документи, представящи финландските войници, главнокомандващи и тяхното участие във военните действия. Специфичен акцент е участието на Йохан Казимир Ернрот във войната и в първите години от политическия живот на младото българско княжество.

В официалното откриване участваха посланиците на Република България и Руската Федерация във Финландия – г-н Мартин Иванов и г-н Павел Кузнецов, генералният директор на Националния архив на Финландия г-н Юси Нуортева и председателят на Държавна агенция „Архиви“ д-р Михаил Груев, както и председателят на Финландско-българското дружество във Финландия г-н Тапани Салонен.

Повече за изложбата „Възкресение на Свободата“ и представените в нея архивни документи, можете да научите тук

Генералният директор на Националния архив на Финландия г-н Юси Нуортева приветства гостите на изложбата
 
Председателят на Държавна агенция „Архиви“ д-р Михаил Груев представя изложбата пред публиката в Хелзинки
 
Н. Пр. посланикът на Република България във Финландия 
г-н Мартин Иванов държи реч по време на откриването със снимка на свой прародител – 
участник във войната
 
Посланикът на Руската Федерация във Финландия Н. Пр. г-н Павел Кузнецов (първият от ляво), заедно с г-н Юси Нуортева – генерален директор на Националния архив на Финландия
(втори от ляво)


Посетители разглеждат изложбата по време на откриването – на фокус: председателят на Държавна агенция „Архиви“
д-р Михаил Груев 
и Н. Пр. посланикът на Руската Федерация във Финландия
г-н Павел Кузнецов
Посетители разглеждат изложбата по време на откриването 

 

>>