Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Изложбата „Черна гора и България на картата на Европа (IV–XX в.)“ в Черна гора
05.03.2020

На 2 март 2020 г., в сградата на парламента в Подгорица, председателят на парламента на Черна гора Иван Брайович и посланикът на Република България в Черна гора д-р Меглена Плугчиева откриха изложбата „Черна гора и България на картата на Европа (IV-XX в.)“. Изложбата представя карти от националните архиви на Черна гора и България. В словото си председателят на парламента на Черна гора Брайович подчерта с удовлетворение възможността да представи по необичаен начин част от историята на двете страни, откроявайки добрите им взаимни отношения. Говорейки за двустранните отношения, той заяви, че Черна гора и България имат отлични приятелски политически, икономически и културни отношения, за които сътрудничеството на парламентите на нашите страни допринася значително. По този повод Брайович открои приноса на България по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, за това политиката на разширяване на ЕС да бъде върната обратно на фокус, което е от голямо значение за Черна гора.
 
Посланикът на България д-р Меглена Плугчиева подчерта, че целта на изложбата е да покаже дългосрочния интерес на европейския свят към Черна гора и България, както и постепенно да обогати знанията и идеята за него чрез картография, което се илюстрира с карти от различни области: пътуване, военноморски, военни, политически и административни, исторически, търговски и др. Българският посланикът заяви, че „картите показват, че България се е намирала на вечния кръстопът между Европа и Азия“. По повод отношенията между Черна гора и България, българският посланик посочи, че организацията на тази изложба в Парламента на Черна гора е само един от примерите за успешно сътрудничество между двете страни, като открои и успешно приключилото официално посещение на премиера на Черна гора в България.
 
Българският посланик предложи двете страни да организират представянето на изложбата в Брюксел, за да могат нашите партньори да обогатят и подобрят знанията си за Черна гора и региона.
 
Изложбата беше посетена от много депутати, представители на Дипломатическия корпус и представители на черногорската администрация.>>