fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Изложба за сътрудничеството между Полша и България във военната авиация
07.02.2019

На 7 февруари 2019 г. в Държавен архив – Смолян беше представена документалната изложба „Полско-българско сътрудничество в областта на военната авиация и дейността на полските авиолинии „ЛОТ“ през 30-те години на XX век“. Тя беше открита от Ярослав Годун – директор на Полския институт и първи съветник в Посолството на Република Полша в София. Изложбата е изготвена от Посолството на Република Полша в София, Музея на военновъздушните сили в Демблин, Полския културен институт, Държавна агенция „Архиви“, Държавен архив – Смолян и други полски и български институции. Изложбата е посветена на 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Полша и България и разкрива сътрудничеството на двете държави в областта на военната авиация.

В 21 табла, с богат снимков материал, подробно е показано партньорството между двете страни за възраждане на смазаните от Ньойския мирен договор български военновъздушни сили. Генерал-майор Константин Узунски е сред водещите фигури в двустранните взаимовръзки в навечерието на Втората световна война. Неговите родопски, широколъшки родови корени и наличието на документи за фамилията му в Смолянския архив са причината изложбата да бъде представена пред обществеността в областния град. Във витрини са показани фотографии и биографични сведения за ген. К. Узунски, които не са включени в информацията от таблата.

Гости на инициативата бяха В. Седянков – кмет на с. Широка лъка, представители на Съюза на запасните офицери и сержанти – Смолян, Регионалната библиотека, Регионалния исторически музей. Присъстваха учениците от І СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в града, представители на други организации и граждани.


 

>>