fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Изложбата „Зараждането на гражданското общество в България“ гостува в Народното събрание
24.10.2018

На 24 октомври 2018 г. в Народното събрание на Република България бе представена изложбата „Зараждане на гражданското общество в България 1987–1989 г.“, посветена на протестите срещу обгазяването на града от химическия комбинат „Верахим“ в Гюргево. Тя е резултат от сътрудничеството между Държавна агенция „Архиви“, Министерството на околната среда и водите и Международното дружество „Елиас Канети“ – Русе по отбелязване на 30-годишнината от събитията.

Изложбата бе открита от г-н Явор Ночев, зам.-председател на НС, и доц. д-р Михаил Груев, председател на ДА „Архиви“. Лични спомени, свързани със събитията, разказа депутатът Васил Антонов.

Д-р Веселина Антонова, куратор на изложбата, представи основните теми в изложбата: първите обгазявания на Русе от завода в Гюргево от 1982 г.; първата демонстрация на 28 септември 1987 г. и създаването на Движение за самозащита на Русе; заснемане на филма „Дишай“ и съдбата на екипа след това; демонстрацията на майките с количките на 10 февруари 1988 г.; създаването на Обществен комитет за екологична защита на 8 март 1988 г. в Дома на киното в София и др.

 


>>