fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


10 октомври - Ден на българските архивисти
10.10.2018

На 10 октомври 2018 г., по повод Деня на българските архивисти, в изложбена зала „Архиви“ председателят на Държавна агенция „Архиви“ даде пресконференция пред журналисти от водещи печатни и електронни медии.
 
На пресконференцията доц. д-р Михаил Груев представи новата дигитална колекция Архив „Българска фотография“, която вече е достъпна на сайта на агенцията. В нея са включени 682 тематични албума с около 400 000 позитивни копия на Държавния фотоархив в София, функционирал до края на ХХ в. към бившето предприятие „Българска фотография“. Дигиталната колекция осигурява използването на съхранявания в Централния държавен архив фотомасив от около 2 милиона черно-бели негатива – най-големият в архивите, запечатал основни моменти от цялостния обществено-политически, духовен и всекидневен живот на страната. Снимките са създадени в периода 1945–1992 г. и носят духа на това време. Част от тях са правени с пропагандна цел и са посветени на т.нар. социалистическо строителство. Но наред с тях е и ценният масив от фотодокументи за всекидневието на хората – за условията на труд и отдих или от търговската мрежа от онова време. А хронологически последният етап са кадри от знакови събития в годините на прехода. От 10 октомври – Денят на българските архивисти, журналисти, историци и любители на миналото могат да разглеждат не само от България, но и от всяка точка на света редица вълнуващи моменти от близкото минало.По време на пресконференцията беше отдадено дължимото уважение и на нашите дарители, благодарение на които в архивната система през настоящата година постъпиха ценни документи. Сред тях са архивните документи на акад. Михаил Арнаудов (български фолклорист, литературен историк, етнограф), Петър Христосков (композитор, цигулар и педагог) и Златка Арнаудова-Христоскова (пианистка и педагог), Константин Илиев (композитор, диригент, педагог), дарени безвъзмездно от техните наследници.

Доц. Груев посочи като едно от най-ценните постъпления в ЦДА през настоящата година - документите на СДС, и призова БСП и ДПС също да предоставят своите на държавно съхранение.

Бяха анонсирани и предстоящите издания на ДА „Архиви“ –„Ватикански извори за българската история“ и „Политическа история на съвременна България. Сборник документи“ т. III (1953–1956).

В деня на празника беше открита изложбата „Художник на духа. 130 години от рождението на Борис Георгиев от Варна“. За твореца и неговото изкуство говори г-жа Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед, директор на ГХГ „Борис Георгиев” – Варна. 
Художникът живописец Борис Георгиев е възпитаник на европейските художествени школи. Големият му талант на портретист е получил световно признание. В историята на българското изкуство от ХХ в. Георгиев е творческата фигура, обединила българският дух с благородните и универсални стремежи на човечеството към братство и духовност. Създал е повече от 500 картини, които се намират по всички краища на света. Творецът е известен с портретите си на световноизвестни личности като Алберт Айнщайн, Махатма Ганди, Петър Дънов, Владимир Димитров – Майстора и др., показани в изложбата. За първи път се излагат и архивни материали от ЦДА, предимно документи, писма, фотографии и публикации за Борис Георгиев.
Поздравителни адреси до Държавна агенция „Архиви“ бяха изпратени от Дирекция „Информация и архив“ при Министерство на вътрешните работи, от Оперативния архив на Българската армия и Националния военноисторически музей. (виж още)
 
 

>>