fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Документална изложба „Ротари България и българските евреи“
22.06.2018

От 20 до 29 юни 2018 г. в обновената Изложбена зала „Архиви“ гостува документалната изложба „Ротари България и българските евреи“, посветена на 75-годишнината от спасяването на българските евреи и 85-годишнината от основаването на Ротари клуб в България.

Изложбата бе открита от доц. д-р Михаил Груев, председател на ДАА, г-н Илия Илиев, президент на Ротари клуб – София и д-р Йосиф Асса, президент на Б`ней Б`рит ложа „Кармел“ – София. Кураторът на изложбата г-н Цвятко Кадийски разказа подробно за целите и темите на изложбата. На откриването присъства и Н. Пр. д-р Ирит Лилиан – посланик на държавата Израел в София.
Изложбата проследява дейността на Ротари клуб в България и на неговите членове срещу приемането на Закона за защита на нацията и депортирането на българските евреи.
Със снимки и документи е проследено отношението на ротарианците към нацистката теория за чистата раса; действията на ротарианците-депутати срещу приемането на Закона за защита на нацията, защитата, оказвана от ротарианци на нашите сънародници от еврейски произход по време на действието на ЗЗН. Отбелязано е участието на ротарианците в Декларацията на Димитър Пешев, както и връзките на Пешев с Ротари клуба. Представени са живописни произведения от забележителни български автори – Божинов, Добринов, Борис Георгиев, Никола Михайлов, на които са изобразени евреи-ротарианци и гости на клуба. В три витрини са показани предмети, свързани с ротарианците и защитата на еврейските ни сънародници, включително писалката на д-р Николаев, с която е подписал Декларацията на Пешев.
>>